• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Събират средства за реставрация на най-стария храм в Пиринския край

Събират средства за реставрация на най-стария храм в Пиринския край

/КРОСС/ Средства за реставрация на Храм "Свети Никола" в село Долен набира Сдружение "Съзидание - 2012". Църквата е построена през 1834 година, като е градена единствено през нощта. Тя е най-старият православен храм в Пиринския край.

Идеята за реставриране на Храм "Свети Никола" в село Долен се появи спонтанно преди четири години, когато голяма интернационална група бяхме в областта около село Долен, Гоцеделчевско, и село Огняново.

Посетихме село Долен, и толкова се впечатлихме, то е толкова красиво, автентично с този невероятен храм. Това е единствената църква в този район, в която покривът е дървен и е стенописван отгоре", каза председателят на сдружение "Съзидание - 2012" Жана Иванова.

Иванова обясни, че дърворезбата в храма е добре съхранена, но стенописите са в лошо състояние.

Тя отбеляза, че в самото начало на инициативата са събрали 4300 лв., като те са били дарени от чужденци от 15 различни страни, и всеки от тях е дарявал долари, лей, рубли и др.

"С тези пари платихме проекта за реставриране, който е утвърден от Министерството на културата, съгласуван с църковното настоятелство, и с дядо владика Серафим от Гоце Делчев", уточни тя.

Иванова разказа, че всичко за реставрацията е било готово, но преди да започнат, се е появила Ковид-пандемията, а в последствие е започнала и войната в Украйна.

Председателят на сдружение "Съзидание - 2012" обясни, че благотворителното събитие по начало е било планирано за 22 февруари, но в този период се е случило и земетресението в Турция, и тогава Сдружението е организирало събиране на средства, лекарства и дрехи, и така благотворителната кампания е била отложена.

"Според проекта и реставраторите са нужни около 300 000 - 400 000, но това са сметки от преди 3-4 години. Реставраторката, обаче, каза, че колкото и пари да се съберат, ние започваме да работим. Времето трябва да е топло и сухо, за да се работи, което значи края на месец май ", каза Иванова.

"Пролетта носи вярата и надеждата за нов живот, защото енергията се спуска върху Земята с много голяма сила върху Северното полукълбо. Започват да цъфтят дърветата, а птичките са дошли и пеят, и след като природата по такъв начин откликва да се възражда, това е възраждането и в нашите души. Предстоят ни светли празници. Това е начинът - когато ние сме обединени и когато сме заедно в такива силни каузи. Знам, че българите ще дарят, защото родолюбието е вътре в нас", каза още тя.

Ивайло Ламбев от сдружение "Съзидание - 2012" посочи, за момента основната цел е реставрация на стенописите. Според него през годините доброволците към инициативата са се увеличили.

Нещо, за което имам вътрешно усещане особено в последните години е, че българинът има нужда от духовно развитие. В момента има много обучение за материалното, за бизнес, но точно духовното е забравено и по никакъв начин не е подкрепено. Моята вътрешна убеденост в това, което правим в момента, е да събудим хората да се възвърнат към това, защото за мен това ще помогне на българите да се обединим и да бъдем такива каквито искаме да бъдем", катерочиен е той.

Той призова всеки да помогне както може, защото някой може да помогне със средства, а друг - с труд. "Този храм е на абсолютно всички, и нашият призив е всички да направим така, че да го съхраним, и с него да започнем, защото има много други неща в държавата, с които никой не се занимава, а всъщност те са много ценни", добави Ламбев.


Източник: БГНЕС

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.