• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

20 години след атентатите на 11 септември

20 години след атентатите на 11 септември

/КРОСС/ Тази година се отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември, които взеха хиляди жертви и белязаха цяло едно поколение. За изводите от тази трагедия говориха журналистите Константин Вълков и Симеон Гаспаров в "Денят започва".

Вълков обясни, че датата 11 септември не е избрана случайно, а е ключова. Това е датата, на която опитът на Османската империя да превземе Виена не успява. По думите му от тогава до сега този сблъсък между цивилизациите от една страна християнството, а от друга исляма, кулминира именно на 11 септември.

Днес ние всички живеем в 11 септември. Целият свят е един 11 септември. Всичкият този хаос, всичката тази обърканост дори и тази надежда - ние в момента сме като кутията на Пандора. 11 септември отвори тази кутията на Пандора и всичките тези лоши неща, сложени в нея, но в нея е сложено и нещо друго - надеждата, каза журналистът Симеон Гаспаров. Според него атентатите на 11 септември са направили нещо, което никой дотогава не е очаквал. За мен 11 септември е свързан с една много голяма трагедия. Аз видях как тази невинност американска си отиде. имаше една радост от живота да си американец, имаше един ентусиазъм и той се изпари, допълни още Гаспаров.

Според Константин Вълков основната причина за радикализацията на исляма е триумфът на Запада през 90-те години. Той коментира и наредбата на Байдън за разсекретяване на документи от разследването на атентатите. Разкриването на тези документи не съм сигурен кой знае как ще промени картинката, защото тя по-скоро беше пренебрегната именно заради триумфът на Запада през 90-те години. Очакван беше този сблъсък на цивилизациите тогава, каза Вълкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.