• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

/КРОСС/ Зелени сертификати в културата и изкуството? Как се отразява наредбата на Министерство на здравеопазването на театрите у нас?

Темата коментира в "Нашият ден" Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

"Смятам, че изискването за наличие на зелен сертификат е прибързано. Прибързани са действията на Министерство на здравеопазването и въвеждането на тези зелени сертификати от днес за утре.

Има много недомислени действия в заповедта и голяма част от колегите в страната са объркани."

Ваксиниране при театралните творци

"Около 45-50% от българските творци са ваксинирани. Но в момента с този зелен сертификат много се объркват плановете на театралните спектакли, защото има спектакли, които са продадени за месеци напред. И заради неналичието на зелен сертификат голяма част от хората искат да връщат билетите си и да си вземат парите. Това става все по-объркващо за театрите.

Има много чисто технически неясноти - кой и как проверява зелените сертификати - на входа или вътре в залата. Защото, ако на входа разпоредителите проверяват само наличието на зелен сертификат, но не могат да удостоверят истинността му, какъв е смисълът?! Всеки може да влезе с чужд сертификат.

Логично е държавата да компенсира невъзможността да влезе публика. От страна на Министерство на културата досега не съм очаквал никаква реакция и в момента не очаквам. Няма дори най-минимална реакция, дори като тази министърът на културата да излезе и да успокои всички браншове и изкуства, за които е отговорен, че се мисли за някакво проектиране на някакво общи действия от страна на Министерство на културата с Министерство на здравеопазването."

Възможни решения

"Възможните действия са с диалог, но до момента диалог няма. На този етап ще съблюдаваме мерките дотолкова, доколкото са ни ги спуснали преди време - за маски в театралните зали, за дезинфектанти, сиви лампи, които да чистят пространствата, за оглеждане на въздуховодите, така че да въвеждат външен въздух и наистина да са съобразени с изискванията.

Въпрос на личен избор за всеки е дали ще се ваксинира или не. Хората, които имат антитела, е препоръчително да си ги проверяват през два или три месеца.

Това е най-важно в момента - личната хигиена и отговорност на всеки едни от нас към публика и към партньори на сцената.

На този етап ще настоявам да работим на 100% дори със зелени сертификати в театрите, там където се допускат. Защото имаше една заповед, която ни свали на 50%, после имаше на 30%. Сега ще настоявам да работим вече на 100% капацитет на заетост."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.