• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и РСМ

Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и РСМ

/КРОСС/ Президентът Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. Позицията на българския държавен глава е мотивирана от получено в президентската институция писмо от етнически българи от Република Северна Македония, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония.


Президентът счита, че правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз. Според държавния глава уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни в Република Северна Македония, които въпреки всички репресии през тоталитарното минало, са съхранили и продължават открито да изявяват своята българска национална идентичност, е ключова стъпка в развитието на добросъседските отношения между двете държави.


Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ. Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.


Президентът Румен Радев подкрепя отправените призиви в писмото към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност наши сънародници в РСМ, а институциите в югозападната ни съседка да създадат всички условия и да гарантират правото на сънародниците ни на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.