• 13 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6672
  •  GBP / BGN 2.2309
  •  CHF / BGN 2.0956
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

България е в световния топ 3 по производство на шафран

България е в световния топ 3 по производство на шафран

/КРОСС/ Българският шафран е сред трите най-качествени в света, според международни лаборатории. Признанието поставя страната ни на картата на производителите на „червеното злато" - подправката, известна със своя изключителен аромат, лечебни свойства и висока стойност.

„Да, шафранът е много ценен. Той е истинското червено злато", казва Антонио Бонев, който е председател на Сдружение „Шафранопроизводители". Подправката се добива изцяло ръчно, което обяснява и нейната висока цена - над 30 лева за грам.

За да бъде събран само един грам шафран, са нужни поне 200 цветчета минзухар. Производителите внимателно откъсват само най-червената част от близълцето, след което следва бавно сушене на ниска температура, за да се запазят ароматът и полезните качества.

Антонио и съпругата му Румяна са сред 49-те активни производители на шафран в България. За тях това не е просто бизнес, а кауза. „Първо искаме българите да имат възможност да се докоснат до червеното злато, да го опитат и да усетят неговите качества като билка и подправка. След това ще мислим за износ", споделя Антонио.  Всяка есен тяхното семейство се събира, за да чисти и суши шафрановите близълца - ритуал, който им напомня за старите времена, когато бабите се събирали на пейките в селото, за да работят и разговарят заедно.

Годишното производство на шафран у нас е около 30 килограма - символично количество, но със забележително качество. Българският шафран вече е оценен като един от най-ароматните и чисти в света, сравним с този от Иран и Испания.

Ароматът на шафрана е неописуемо богат, разказва Румяна. „Понякога е по-меден, друг път по-флорален, земен или плътен. Във всеки момент разкрива ново лице", казва тя. Антонио допълва, че шафранът не само обогатява вкуса на ястията, но и подобрява здравето. „Той е антибактериален, аналгетичен, действа като адаптоген - където е нужен, там помага на организма", твърди производителят.

В кулинарията шафранът е крал на подправките - идеален за десерти, солени ястия и напитки. Само един грам е достатъчен за над 140 чаши чай или множество ястия. Все повече кулинарни академии и шеф-готвачи използват българския шафран в своите рецепти. Производителите го описват с една дума - любов. „Тя беше първа, спонтанна и до ден днешен не угасва", казва Румяна Георгиева.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.