• 08 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6795
  •  GBP / BGN 2.2411
  •  CHF / BGN 2.0885
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Тайните за отглеждане на шафран в България

Тайните за отглеждане на шафран в България

/КРОСС/ Най-скъпата подправка в света - шафранът, вече се отглежда и у нас. Нещо повече - България е в топ три на производителите на висококачествен шафран в света.

От три години семейство Сивкови от ямболското село Ботево я отглеждат в двора си. Един грам сух шафран струва 30-35 лева.

Иран е родината на най-екзотичната и скъпа подправка в света, но оказва се, шафран расте и в нашия чернозем.

"Шафранът представлява луковица, която с течение на времето започва да образува отделни луковици, като чесъна. Има определен ред и размери, на които се сади и разстояние между редовете".

Диана и Пламен Сивкови от ямболското село Ботево са пчелари, но преди пет години решават да отглеждат шафран. Започват на шега, търсейки информация в интернет, а днес са сред малцината производители в страната. Шафранът се засява в края на лятото, цъфтежът е през октомври. Реколтата тази година вече е обрана, всичко се прави на ръка. За един грам шафран са нужни поне 200 цветчета.

"Много е леко, да. Точно поради тази причина е много трудоемко, не толкова гледането, колкото добиването. От един декар - един килограм суха продукция", казва Пламен Сивков, производител.

Сухият шафран, наричан още червено злато, е с цена от 30-35 лева на грам. Тегли се с бижутерска везна.

От векове шафранът се използва и като подправка, и за лечение. Има доказани антиоксидантни свойства, подобрява зрението, храносмилането, намалява стреса. Семейство Сивкови произвеждат чай и мед от шафран.

"Шафранът е добавен към меда и той се разбива. Затваряме буркана и го оставяме поне един месец, за да престои, да може полезните свойства от шафрана да отидат в меда. Понеже е много силен като билка, до една лъжичка на ден трябва да се консумира от този мед", разказва Диана Сивкова.

Шафранът има силен вкус и цвят, затова трябва да се ползва умерено. Чаша чай на ден може да ни предпази от настинка и грип.

Въпреки високите качества на шафрана, произведен у нас, той се предлага предимно на вътрешния пазар. Към момента държавата не субсидира производителите.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.