-
08 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6795
GBP / BGN 2.2411
CHF / BGN 2.0885- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Тайните за отглеждане на шафран в България
16 Ноември 2025 | 18:20
/КРОСС/ Най-скъпата подправка в света - шафранът, вече се отглежда и у нас. Нещо повече - България е в топ три на производителите на висококачествен шафран в света.
От три години семейство Сивкови от ямболското село Ботево я отглеждат в двора си. Един грам сух шафран струва 30-35 лева.
Иран е родината на най-екзотичната и скъпа подправка в света, но оказва се, шафран расте и в нашия чернозем.
"Шафранът представлява луковица, която с течение на времето започва да образува отделни луковици, като чесъна. Има определен ред и размери, на които се сади и разстояние между редовете".
Диана и Пламен Сивкови от ямболското село Ботево са пчелари, но преди пет години решават да отглеждат шафран. Започват на шега, търсейки информация в интернет, а днес са сред малцината производители в страната. Шафранът се засява в края на лятото, цъфтежът е през октомври. Реколтата тази година вече е обрана, всичко се прави на ръка. За един грам шафран са нужни поне 200 цветчета.
"Много е леко, да. Точно поради тази причина е много трудоемко, не толкова гледането, колкото добиването. От един декар - един килограм суха продукция", казва Пламен Сивков, производител.
Сухият шафран, наричан още червено злато, е с цена от 30-35 лева на грам. Тегли се с бижутерска везна.
От векове шафранът се използва и като подправка, и за лечение. Има доказани антиоксидантни свойства, подобрява зрението, храносмилането, намалява стреса. Семейство Сивкови произвеждат чай и мед от шафран.
"Шафранът е добавен към меда и той се разбива. Затваряме буркана и го оставяме поне един месец, за да престои, да може полезните свойства от шафрана да отидат в меда. Понеже е много силен като билка, до една лъжичка на ден трябва да се консумира от този мед", разказва Диана Сивкова.
Шафранът има силен вкус и цвят, затова трябва да се ползва умерено. Чаша чай на ден може да ни предпази от настинка и грип.
Въпреки високите качества на шафрана, произведен у нас, той се предлага предимно на вътрешния пазар. Към момента държавата не субсидира производителите.
бТВ, „Тази неделя"