• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Лидия Шулева: Цените на производителите на хранителни продукти са скочили между 60 и 70%

Лидия Шулева: Цените на производителите на хранителни продукти са скочили между 60 и 70%

/КРОСС/ Докладът на финансовото министерство от една страна може да е бил предназначен да обслужва някои партийни интереси в предизборната кампания. От друга стана, появата му може да цели в дневния ред на обществото да влезе необходимостта да се повиши бюджетният дефицит и да се влезе в дългова криза. Това каза Лидия Шулева, икономист и бивш вицепремиер и министър на икономиката и социалната политика, в предаването „Тази събота" по бТВ.

Парадоксално по думите й е, че след появата на доклада се е стигнало до там авторът на доклада да опровергава сам себе си, а пък редица експерти да обясняват какво е искал да каже авторът с този доклад.

Намалените ставки на ДДС за определени продукти и услуги не са довели до желания ефект или той е бил краткосрочен, посочи Шулева. Затова според нея те трябва да бъдат премахнати.

Според нея предложението на Министерството на финансите за облагане на свръхпечалбите на бизнеса с 33% ще предизвика сериозни дискусии. „Това е своеобразно наказание на възстановителни процеси на ефективни фирми и не мисля, че това е добро решение като цяло. Според мен много по-лесно и логично е да се съкратят определени компенсации, защото не всички бизнеси имат нужда от компенсации", заяви Шулева.

Тя подчерта, че лошата и напълно сгрешена аграрна политика неминуемо рефлектира върху цените на хранителните стоки. „Всички знаем, че субсидиите в голямата си част отиваха при зърнопроизводителите. Сектори като зеленчукопроизводство, производство на плодове, месо и мляко останаха недофинансирани от субсидии. Липсата на субсидии в тези сектори доведе до високите цени. Производителите там трябва да се подпомогнат. Тогава те биха могли да намалят цената, инфлацията би била много по-ниска", посочи Шулева.

Цените на производителите на хранителни продукти в България са скочили между 60 и 70%. Голямото увеличение на инфлацията у нас се дължи преди всичко на хранителните продукти, заяви тя.

„Производителите в сектора хранителни продукти имат 56% увеличение на материали, 109% увеличение на електричеството след компенсациите, 216% на газа, 29% на работната заплата. Всичко това формира цена, която е със 70% по-висока за производител", посочи Шулева.

бТВ, „Тази събота"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.