• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

По случай Световния ден на водата, ВиК – Шумен награди победителите в ежегодния конкурс за детско творчество „Водата – извор на живот“

По случай Световния ден на водата, ВиК – Шумен награди победителите в ежегодния конкурс за детско творчество „Водата – извор на живот“

/КРОСС/ ВиК – Шумен обяви победителите в ежегодния конкурс за детско творчество „Водата – извор на живот“ на специално тържество в Градската художествена галерия „Елена Карамихайлова“ от 11 часа на 22.03.2022 г. Участниците в конкурса се състезаваха в четири категории и пет възрастови групи, от 6 до 18 годишна възраст, а работите им бяха оценени от жури, ръководено от професор д-р Живко Жечев за категорията „Литературно есе“ и директора на Градската художествена галерия, Деян Ефтимов, за категориите „Рисунка“, „Компютърни техники“ и „Видеоклип“. Всички произведения на децата са изложени в галерията, а имената на победителите и техните произведения, ще бъдат качени на интернет страницата на ВиК – Шумен.

Децата от детска градина „Латинка“ изпълниха за участниците в конкурса и гостите на събитието танц върху „Песен на водата“ и народен танц.

Победителите получиха предметни и парични награди и бяха поздравени от управителя на ВиК – Шумен, г-жа Жанета Панайотова и от професор д-р Живко Жечев и г-жа Яна Робева, преподавател в ППМГ „Нанчо Попович“ гр. Шумен.

От 13:30 ч в сградата на СУ „ Панайот Волов“ се проведе честване на Световния ден на водата, в което взеха участие учители, членовете на Клуба по роботика “Power Vortex”   и ученици от всички класове.

За историята на водоснабдителните системи и съоръжения на територията на област Шумен и град Шумен и язовир „Тича“ разказа управителят на ВиК – Шумен, Жанета Панайотова.

Деца и учители заявиха своето отговорно отношение към водата като ценен природен ресурс и изразиха загриженост за нейното опазване -  чиста и годна за употреба. Те показаха задълбочени знания за пътя на водата от водоизточниците до чешмите на хората и изразиха загриженост за сигурността на водоснабдяването и необходимостта от действия за опазването на ресурса. За тях най-лошият сценари е водата на язовир „Тича“ да стане негодна за употреба. И поставиха темата на най-новия си проект, в който ще вземат участие учениците от 4а, 5в и 7а кл., за да намерят отговора на големия въпрос: „ Как ще осигурим водоснабдяването на града?“

Представен бе проектът на учениците от Клуба по роботика на макет за пестене на вода при поливане. Проектът е носител на приза за най-добър проект в състезанието по роботика през 2020 г, когато Клубът на училището става областен шампион в конкурса „Кой е супер STEM в твоето училище?“

„Това е наше изобретение“, каза Маги / Магдалена Стоянова/ от 9а клас от Power Vortex, „макет за автоматично поливане и пестене на вода“, добави тя. „Нашето устройство е съставено от малко компютърче / Brick/, моторче, за което е закачена сламка и сензор за измерване на почвената влага. След много експерименти ние установихме при какви стойности на почвената влага дадените растения се развиват най-добре“.

Наградени бяха победителите от училищния конкурс „Чешмата в моя роден край“, в който с рисунки и презентации участваха ученици от прогимназиален и гиммазиален курс. Наградите връчи г-жа Жанета Панайотова.

Децата от Клуба по роботика представиха изработената от тях метеорологична станция, която ще помогне на участниците в проекта за язовир „Тича“. Уредът беше поставен на мястото, което ще заема поне до завършване на проекта – в двора на училището.

„Много се вълнувам“, сподели г-жа Панайотова. „Днес видях подготвени деца и млади хора с отговорно отношение към околната среда и водата, задълбочени познания, креативност и желание за придобиване на още знания. И – разбира се – безспорен талант – в областта на науката и изкуството. Поздравления!“, каза г-жа Панайотова при награждаването на победителите в двата конкурса. „Всички участници са се представили отлично“, добави тя.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.