• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Страхил Делийски: Никой не иска властта, това е индикатор за тежка криза

Страхил Делийски: Никой не иска властта, това е индикатор за тежка криза

/КРОСС/ Всички партии се държат предизборно. Аз не виждам нещо по-реалистично от служебно правителство и избори през лятото. Това заяви за БГНЕС политологът и университетски преподавател Страхил Делийски.

По повод на днешното провалено заседание на 45-ия парламент и динамичната политическа ситуация, политологът коментира: „Българската политическа система има тежък хроничен проблем. Тя просто не работи, не функционира така, както трябва да функционира една политическа система, а именно да агрегира социални интереси и конфликти, да ги институционализира през политическото представителство в парламента и през изпълнителната власт. Политическата система трябва да е представителство и власт, това е. Едното го правят партиите преди изборите, другото го правят партиите в парламента, когато конституират изпълнителната власт. Виждаме, че това не се случва. Усещането, че никой не иска властта, е точен индикатор за тежката криза на политическата система. Това не е болка от удар или рана, това е тежък хроничен проблем, който изисква много сериозен анализ и сериозно решение".

„Партиите нямат ход, дори и да искат. Да очакваме, че една популистка антисистемна партия, каквато е „Има такъв народ", изведнъж ще превърне хаоса в ред и ще накара тази система да заработи, е абсурдно и наивно. Не е това функцията на този тип партии", коментира още Страхил Делийски.

Според него обаче вината не трябва да бъде хвърляна върху „този или онзи", защото политическата ситуация в България се дължи на тежък системен проблем.

На въпроса коя е третата партия, на която държавният глава би могъл да връчи трети проучвателен мандат за съставяне на кабинет, политологът отговори:

„Конституционната логика е, че президентът трябва да го връчи на партия, която има възможност да състави кабинет. С други думи, ролята на президента е да подпомогне процеса по съставяне. Много зависи, по време на консултациите при президента, как той е оценил способността и възможностите на отделните партии да съставят правителство. Не мога да гадая къде ще бъде третият мандат, но най-вероятният сценарий от всичко това са предсрочни парламентарни избори".

Според него почти е невъзможно да се прогнозират резултатите от тях, но е сигурно, че отново ще има фрагментирано политическо представителство и ребус с конструирането на парламентарно мнозинство.

„Изборите са прекалено скоро, за да очакваме драматично различни резултати", подчерта още Делийски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Политолог, университетски преподавател, който не е разбрал, че тежката криза не идва от изборите, а от досегашната политика на правителствато.

30.04.2021 11:54:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.