• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

ВСС спира въвеждането на дела в Единната информационна система

ВСС спира въвеждането на дела в Единната информационна система

/КРОСС/ След няколкочасов дебат Висшият съдебен съвет реши от петък да бъде спряно въвеждането на дела в Единната информационна система на съдилищата. За това настояха съдии от различни съдилища в страната, които се оплакаха от проблеми при използването на системата, внедрена по проект на европейската програма „Добро управление". Тази сутрин част от тях се събраха на протест пред сградата на Съвета, а след това техни представители се срещнаха и със съдебните кадровици.

Членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха в срок до 10 декември да бъдат отстранени недостатъци в софтуера и да се извършват необходимите доработки.

Преди системата да спре обаче, тя ще бъде въведена и в последния според графика съд - Върховният касационен съд и ще се използва по вече образуваните дела. За новите дела ще се ползват старите деловодни системи, решиха още съдебните кадровици.
По-рано съдии от Софийския районен съд внесоха във Висшия съдебен съвет искане с 148 подписа за временно стопиране на новата Единна информационна система на съдилищата.

Въвеждането на системата, финансирана по европейската програма "Добро управление", доведе до сериозни затруднения в работа на съдилищата в цялата страна, за което бяха сезирани и съдебните кадровици.

Пред тях съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев предупреди, че магистратите губят в пъти повече време за администриране на делата си:

"Това не са проблеми, които не са били типични и за предишни системи, но не можем ние в движение с всички дела на гражданите да го правим това. Ще задръстим деловодства, състави. В Софийския районен съд за три седмици ако не работи добре един състав, той затъва и после няма оправяне с години".

Днес съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет заради проблеми с въведената преди два месеца с решение на Съвета Единна информационна система на съдилищата. В писмо те настояват за решаване на проблемите с новия софтуер, който сериозно затруднява работата им.

Насрочено е и извънредно заседание на съдебния кадрови орган. Очаква се на него да бъдат обсъдени възраженията на съдиите - не само от най-големия български съд, но и от други съдилища в страната. Съдиите настояват, докато проблемите с Единна информационна система не бъдат решени, тя да бъде спряна.

Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд обявиха в писмо, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени.

Магистратите се обърнаха за подкрепа ĸъм "пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия" c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeктpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Адресати на обръщението на съдиите от Софийския районен съд, освен членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, са и колегите им от страната, съдебните служители и представителите на aдвoĸaтурата.

Масово е недоволството от тази система, обясни в предаването „Преди всички" Емил Дечев, съдия от Софийския градски съд. Това е трети протест на съдии пред ВСС за 31 години - нещо необичайно, съдиите протестират само в крайни случаи, допълни той.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще трябва да избира между две неща - от една страна е задължен по договор с Европейската комисия да спази сроковете, похарчени са вече над 6 милиона, от друга страна има сериозна опасност по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си, посочи Дечев пред БНР.

„За мен е абсурд ръководител на проект за въвеждане на електронно правосъдие и на електронна система на съдебните дела да бъде прокурор", подчерта още Емил Дечев. Според него има „сбъркана философия съдии и прокурори да бъдат вкарани в един кюп, в един кадрови орган".

Членове на ВСС успяха да сформират мнозинство от прокурори, следователи, адвокат и съдии от административни съдилища, които никога няма да работят с тази нова електронна система. Това мнозинство наложи решение на малцинството, което ще работи с новата електронна система за разпределение на делата, което само по себе си показва системен дефект, коментира Емил Дечев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.