• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Взривиха мината върху дрона край Тюленово

Взривиха мината върху дрона край Тюленово

/КРОСС/ Военните специализирани части са взривили мината, прикрепена към дрона, открит край село Тюленово.

Сигнал за съмнителен обект на брега между скалите в селото е подаден още снощи, около 22:00 ч. В социалните мрежи бяха публикувани и снимки от Радослав Русев. Той посочи, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация.

"Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, а бомбата - около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа", заяви по-рано тази сутрин пред NOVA Русев.

Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.

Районът около Тюленово веднага бе отцепен от полиция и военни заради специализирани действия и мерки за сигурност.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев потвърди тази сутрин информацията за открития дрон, както и това, че върху него има боеприпас. "Предварителната оценка е, че това е мина", посочи той.

Не е ясно кога и как се е появил този дрон, няма информация към този момент и как точно се е озовал във водата.

"Не ми е докладвано нашата система за ПВО да е засичала такъв обект", посочи още Тагарев.

По думите на военния ни министър дронът е свързан с "войната, която Русия започна срещу Украйна."

"Тази война неизбежно е свързана с повишаване на рисковете за нашата сигурност от най-различен характер. Русия бомбардира украински пристанища, които са само на няколкостотин метра от територията на Румъния и вече има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи, има си рисковете и за България", допълни Тагарев.

"Трябва първо да видим откъде точно е дошъл дронът. Ако той е паднал някъде навътре в морето и след това е бил изхвърлен на брега, очевидно няма нужда от свикване на Съвет по сигурността, ако се окаже, обаче, че е прелетял близо до нашите брегове, това създава рискове за нас. Ще чуя експертите първо", заяви от своя страна премиерът Николай Денков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Лаиците по военни въпроси политици и журналисти, които охотно плюят по военните, станаха за смях с издигнатия в проблемен въпрос, че военният експерт си запалил цигара в близост на боеприпаса върху дрона. Изпускат от внимание, че ако боеприпас се активира от запалена цигара няма до остане жив войник. Тротила може дори да го запалиш без притеснение, но трябва детонатор да се взриви. Махнеш ли взривателя може да си гушнеш снаряда и да спиш с него. В случая е, че взривателя вероятно е бил корозирал или най-вероятно не са имали приспособление, с което да го развият. Най-лесното е било да го взривят със страничен детонтор или по указание на Тагарев, за да не остане следа от украинският дрон.

18.09.2023 21:08:05

Анонимен

И това дебилно същество ни е военен министър , еб@ти държавата .

18.09.2023 14:19:30

Анонимен

Русия започна войната срещу Украйна, както се нарича СВО, по причина, която не се споменава. Същият проблем имаме и с т.н. РСМ, но Тагарев имаш ли „топки” за такива действия.

18.09.2023 13:13:00

Анонимен

Дронът евентуално е украински. Идва от посока, от която украинците обстрелват Крим и не е военен, а занаятчийски пригоден като боен. Руснаците използват само дронове специално изработени от производителя като бойни. На Тагарев ще се изприщи езика ако каже, че е украински, а твърди само, че бил от „войната, която Русия започна срещу Украйна”.

18.09.2023 12:46:32

ццц

... и ся за кокво ще говорят мисирките по телевизията?

18.09.2023 12:41:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.