• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Халуми, фета и бри - сирената, които оказва се, са напълно подходящи за печене на скара

Халуми, фета и бри - сирената, които оказва се, са напълно подходящи за печене на скара

/КРОСС/ Сирене, печено на скара - може и да звучи странно, тъй като сме свикнали, особено в нашите географски ширини, да гриловаме основно месо или зеленчуци. При това става дума за сирене, директно поставено върху скарата. Но това, всъщност, оказва се е чудесен вариант за лека и вкусна храна в топлите летни месеци.

Най-твърдото сирене в света.Хималайското сирене с невероятен вкус и хранителна стойност.Сиренето на скара също е и чудесен вариант и за онези, които не консумират месо.
Логично е обаче да се запитаме кой от многото видове сирена е

подходящ да се използва за печене на скара. И дали може всеки вид да се обработва по подобен начин. Отговорът е, разбира се, е - не. Нужно е да се придържаме към сортовете, които няма да се разтопят твърде много и ще запазят консистенцията си на високите температури. Едно от най-подходящите сирена за случая е халуми, благодарение на високата му точка на топене. Халуми е традиционно сирене от Кипър, направено от козе или овче мляко.
Съставът и текстурата му се омекотяват и отпускат съвсем малко, след като се нагрее, което го прави чудесен вариант за печене на скара. Може да e и на големи резени или дори на малки кубчета. Издържа добре и на печене на шиш - така че спокойно може да го използваме към зелечуците, които традиционно набождаме на шиш.

Сиренето фета също е идеален вариант за скара. То е вид саламурено сирене от овче мляко, традиционно произвеждано в Гърция. Важно е обаче, ако се пече на скара, да се остави на по-големи парчета, защото по принцип лесно се "руши".

Подходящо е да се сервира с хляб или крекери или пък да се добави към салатата. Вкусното френско сирене бри, направено от краве мляко, също е добър вариант за скара. Което може и да звучи странно, предвид че е от меките сирена. Но ако го нарежем на малки парчета и поставим на скарата, ще се убедим, че резултатът от това е чудесен, пише marthastewart.com.

Единственото условие е да се пече за кратко време - две до пет, най-много, минути от всяка страна. И като цяло с него трябва да бъдем по-внимателни - и при обръщането по време на печене и при поставянето след това в чиния, защото има висока вероятност да се разкъса.

И освен със солени неща като хляб или крекери, може да се консумира със сладка и дори пресни летни костилкови плодове. И за да стане сиренето още по-вкусно, специалистите по хранене дават няколко съвета. Един от които е то да бъде предварително мариновано - и колкото по-дълго се остави в марината, толкова по-вкусно ще стане след това при печенето.

Важно е и сиренето да се държи на стайна температура преди поставянето му на скарата. Защото в противен случай твърде бързо ще се запече отвън, а топлината трудно ще достигне до вътрешността му.
Кои са най-полезните сирена.Протеинът е ключът.

Разбира се, грилът трябва да се намаже предварително с масло, или пък самото сирене - при това от двете страни. Това ще предотврати залепването.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.