• 01 Фев 2023 |
 •  USD / BGN 1.8054
 •  GBP / BGN 2.2207
 •  CHF / BGN 1.9496
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -1°C

Озоновата дупка може да се затвори до 2066 година

Озоновата дупка може да се затвори до 2066 година

/КРОСС/ Дупката в озоновия слой продължава да се свива и според изследователи може да бъде затворена след 40 години. Експертите очакват озоновият слой да се възстанови напълно до 2066 г., включително и над Антарктида, съобщават от Световната метеорологична организация (СМО), Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП) и правителствени агенции в САЩ и ЕС.

Поради дупката в озоновия слой до повърхността на Земята достигат повече ултравиолетови лъчи, която има отрицателно въздействие върху хората и околната среда. Според последния доклад озоновият слой над Арктика се очаква да се възстанови до 2045 г., а над Антарктида - около 20 години по-късно. В останалата част на света възстановяването се очаква до 2040 г.

За първи път изследователите установяват дупката в озоновия слой през 80-те години на миналия век.

Въпреки това изследователите предупреждават срещу т. нар. геоинженерство, т. е. пряка намеса в климатичната система на Земята. Това означава, наред с другото, често обсъжданото внасяне на аерозоли като серен диоксид в атмосферата. Това може да намали глобалното затопляне, но според учените не е ясно какви последици може да има.

Например Междуправителствената експертна група по климатичните промени се опасява от последици за дъждовния сезон в Африка и Азия, което от своя страна ще се отрази на снабдяването с храна на стотици милиони хора.

Възстановяването на озоновия слой е свързано с намаляването на употребата на хлорофлуоровъглеводороди (ХФВ или фреони). Тези вещества увреждат озоновия слой, който се намира на височина между 10 и 50 км над Земята и блокира ултравиолетовите лъчи на слънцето.

В миналото фреоните се използваха широко в спрейовете за коса, климатиците и хладилниците. С Протокола от Монреал за защита на озоновия слой от 1987 г. се забраняват хлорофлуоровъглеводородите.

 

Източник: Труд

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.