• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Случаят с българското кученце Рая влезе в „Гардиън“

Случаят с българското кученце Рая влезе в „Гардиън“

/КРОСС/ Спасителната акция на Жан Клод Ван Дам за българското чихуахуа Рая стигна до световните медии. „Гардиън" разказа историята, в която актьорът се оказа спасител на 3-месечното куче, емигрирало с нелегални документи като подарък за норвежко семейство в скандинавската държава.

Британското издание припомня накратко историята, която в последните дни обиколи българските издания.

По норвежките закони животните с нередовни документи трябва да бъдат върнати в родината си, но страната ни отказва да приеме обратно Рая, съгласно европейските закони за транспортиране на живи животни. Заради това пред норвежките власти остава единствено вариантът евтаназия - умъртвяването бе насрочено за днес, 20 октомври.

Не става ясно как Ван Дам е научил за Рая, но в емоционално видео той се обърна към отговорните институции в България с молба да спасят кученцето - жест, който би приел за своя рожден ден. Видеото постави начало на кампания в социалните мрежи, в която белгийската екшън звезда сподели свои селфита, прегръщайки своето чихуахуа. Към призива му, подкрепен с петиция, се присъединиха стотици потребители.

В резултат от Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че кучето ще бъде върнато в страната ни, ще бъде подложено на медицински тестове и в крайна сметка ще бъде предложено за осиновяване.

Случаят е отразен в редица други чужди медии, сред които „Шпигел", „Дейли Мейл", „Евронюз" и др.

„Гардиън" отбелязва, че приключенията на Рая напомнят на случая с кравата Пенка, която също бе изправена пред смъртна присъда. Животното бе засечено безпризорно да се разхожда в района на българската граница със Сърбия през май 2018 г., но бе спасено след международна кампания, оглавена от Пол Маккартни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нищо лошо за придобилия такава популярност жест на Ван Дам. Но дали хуманитарен жест би бил по-силен от кучешкото милосърдие в днешния свят?

20.10.2020 21:37:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.