• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Град в Япония планира да произвежда електричество от сняг

Град в Япония планира да произвежда електричество от сняг

/КРОСС/ Слънцето и вятърът са двата природни феномена, които най-често се използват за възобновяема енергия. Град в северната част на Япония обаче смята, че за целта може да "впрегне" пренебрегван ресурс, от който има в изобилие: сняг, пише изданието "Никей", цитирано от БТА.
Експериментът с новата технология ще започне през декември в град Аомори, известен с обилните си снеговалежи, и ще продължи до март. Тестът ще бъде направен в сътрудничество с "Форте" - местна стартъп компания в областта на информационните технологии, и с Токийския университет по електрокомуникации. 

Всяка година Аомори харчи десетки милиони долари за почистване на пътищата от сняг. Той обикновено се изхвърля в океана. 

Сътрудниците планират да събират почистения сняг в басейн в затворено училище. 

В снега, който е източник на студен въздух, ще бъдат поставени тръби за пренос на топлина. Междувременно външният въздух се нагрява от слънцето. Електричеството ще се генерира, като бъде използвана температурната разлика между снега и външния въздух.

Системата е разработена от Коджи Еноки от Токийския университет по електрокомуникации. Смята се, че този процес може да произвежда електроенергия толкова ефективно, колкото и слънчевата енергия.

Очаква се електричеството от сняг да се произвежда на ниска цена.

"Колкото по-големи са температурните разлики, толкова по-голяма е ефективността на производството на енергия", казва Еноки. 

Изследователите освен това смятат, че енергията от сняг оказва по-слабо въздействие върху околната среда, отколкото други форми на възобновяема енергия.  Разтопеният сняг може да се изхвърля като обикновена отпадъчна вода.

Идеята производство на електроенергия от сняг е почерпена от европейска стартъп компания, която за целта използва пясък. 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.