• 23 Септ 2020 |
 •  USD / BGN 1.6593
 •  GBP / BGN 2.1350
 •  CHF / BGN 1.8175
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Празникът на София в Регионалния исторически музей –София

Празникът на София в Регионалния исторически музей –София

/КРОСС/ Регионалния исторически музей -София прибавя нов акцент към постоянната си експозицияв Деня на София -17 септември 2020 г. Това е монетното съкровище от пл. „Света Неделя". Допълнително, в чест на празника в Музея могат да бъдат посетени освен постоянната и пет временни изложби.Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей -София отбелязва петата си годишнина на 17 септември 2020 г. В този значим ден историческият разказ за града се допълва с откритото при археологически проучвания на пл. „Света Неделя" монетно съкровище.То е намерено в северната част на площада. Състои се от 2982 сребърни и 5 бронзови монети, всички поставени в керамично гърне. Предполага се, че съкровището е събиранов продължение на векове. Откритите в него монети се датират в периода II в. пр. Хр. -III в. сл. Хр.

До момента съкровището е най-многобройното от Сердика от този период, открито при археологически разкопки. Включва три групи монети -римски републикански и императорски денари и бронзови провинциални монети от най-малък номинал.В Деня на София посетителите могат да разгледат и следните временни експозиции:-„Археология на София и Софийско" е ежегодна изложба със своето шесто издание. Представя резултатите от проучванията встолицатаотпредходния сезон. Намира се в залата за временни експозиции на партерния етаж.-„История помежду"е проект на Фондация „Изкуство -дела и документи". Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Включва два компонента-„Жените на София"и „Историята като образ" (с изложбата „Фрагменти"). Намира се сред залите на постоянната експозиция и в Централното фоайе.-„Трима архитекти -юбиляри"се фокусира върху достиженията на архитектите Наум Торбов, Лазар Парашкеванов и Пецо Златев. Те имат различен път, общото е полученото в чужбина образование и завръщането им, за да създадат архитектурни емблеми в София. Намира се в залата за временни експозиции на първия етаж.-„Под небето на София" е фотоизложба на „Етюд-и-те на София". Визуалният разказ изследваградапрез призмата на покривите.Намира се в залата под куполитена втория етаж.- „Дивата София"е изложба със снимки и картини на познати диви животни и такива, за които е трудно да се предположи, че живеят в големия град. Намира се в галерийното пространство на „Триъгълната кула на Сердика" (бул. „Княгиня Мария Луиза" 16).

В Деня на София Регионалният исторически музей -София ще представи и филм, създаден за хора с увреден слух. Разказът, посветен на постоянната експозиция, е с жестомимичен превод. Впоследствие филмът ще се използва в музейните образователни програми.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.