• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни

59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни

/КРОСС/ Над 80% подкрепят забраната деца да ходят в молове без родители и мярката за маските на закрито, 3/4 одобряват ограниченията за барове и ресторанти - Има разделение за минаването онлайн на учениците.

За помалките мнозинството иска да си останат в клас Заразата от коронавирус продължава да се задържа у нас на високи нива, а в обществото вървят бурни спорове дали е необходимо затягане на мерките срещу пандемията, или напротив - и сегашните са прекалени.

Интересно е какво мислят софиянци, защото това е градът, в който е съсредоточено и голяма част от населението, и здравните заведения, а е и с най-много случаи на новозаразени. Мнозинството столичани определят като адекватни въведените мерки срещу разпространението на COVID в София. За сегашните ограничения има силна подкрепа. За дистанционното обучение на гимназистите има разделение сред софиянци. Мнозинството е против най-малките да минават онлайн.

Това са изводите от проучване на Изследователски център Тренд, проведено сред 812 пълнолетни жители на София по телефона на 10-11 ноември. То е по поръчка на Столична община с партньорството на "24 часа". Хората, които смятат, че въведените до момента мерки в София са достатъчни, са много повече от тези, които искат още ограничения - 59% срещу 35%. Най-голяма подкрепа сред столичани има забраната деца да ходят в молове без родител или пълнолетен придружител - 85%. Само 12 на сто са против. За задължителното носене на маски на закрито са 80% от софиянци. Противниците на мярката са 17%.

Когато става дума за маските на открито, където има струпване на хора, подкрепата спада до 65% срещу 33% против. Цели 78% одобряват затварянето на дискотеките и нощните барове, почти толкова - 77% - ограничението на работното време на заведенията за хранене и развлечения до 23,30 ч. 1/5 от столичани са против рестрикциите за клубовете и ресторантите. "Зеленият коридор" за пазаруване на възрастните хора се одобрява от 70% в София, а всеки четвърти е против. Интересно е отношението на софиянци към затварянето на училища и университети. Както е известно, от днес до 27 ноември онлайн са учениците в София от 6 до 12-клас. Одобрението е най-високо, когато става дума за преминаване към дистанционни уроци на студентите (53% "за" - 40% "против") и на гимназистите (51 "за" - 41% "против"). За по-малките ученици общественото мнение в София преобладаващо иска запазване на присъственото обучение.

За прогимназистите това са 47% срещу 43% привърженици на ученето от вкъщи. Още повече - 59% не харесват идеята учениците от началния етап да останат в къщи, а 31% са за. Процентът против скача до 61, когато става дума за затваряне на детските градини и яслите, а едва 27% биха подкрепили такава мярка. Две трети от столичани познават човек, който или е преминал през заразата, или в момента е заразен. 32% твърдят, че сред познатите им няма заразени.
Проучването на ТРЕНД е проведено с 812 интервюта по телефона с респонденти над 18 години с постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.