• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Спаси София организира уличен фестивал Urbathon Fest

Спаси София организира уличен фестивал Urbathon Fest

/КРОСС/ Спаси София организира първия уличен фестивал Urbathon Fest, по време на който гражданите ще имат възможността да дадат своите идеи и предложения по архитектурните проекти, разработени за новия площад в центъра на София. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юни на ул. „Искър" №1, зад Централната баня.
Пространството, което предстои да бъде преобразено, е площадът пред Направление „Архитектура и градоустройство", намиращо се между ул. „Искър" и ул. „Сердика". Въпреки богатата си история, големия потенциал и централната локация, площадът в момента е просто един хаотичен паркинг, напълно недостъпен и безинтересен за хората.
В края на февруари, градските активисти от Спаси София, заедно с гл. арх. г-н Здравко Здравков, организираха първия Urbathon - двудневната състезателна работилница, на която млади специалисти разработиха конкретни предложения за облагородяване на това красиво, но занемарено площадче. Над 35 млади архитекти, урбанисти, дизайнери и артисти участваха в работилницата, като журито, оглавено от главния архитект на София, избра двата най-отличаващи се проекта, които да бъдат разработени и реализирани. По време на предстоящия уличен фестивал, архитектурните екипи ще представят двата проекта, като целта е да се чуят мненията на гражданите и живущите и те да бъдат отразени във финалните подобрения, които предстои да се реализират.
„Щастлив съм, че толкова много млади професионалисти се включиха в първата двудневна работилница и дадоха своите предложения за положителна промяна на площада в тази централна, но забравена част на София", заяви Борис Бонев, общински съветник. „Каним гражданите да заповядат на уличния фестивал и да дадат мнението си за предложенията. Искаме да съживим пространството и да го превърнем в любимо място за софиянци, и затова е важно и гражданите да участват и да изберат кой от двата проекта им харесва повече."
Освен представянето и дискусията на проектите, от Спаси София са подготвили и разнообразна културна и развлекателна програма - секънд-хенд базар, безплатна обиколка на забележителностите в квартала, разнообразни храни и напитки, както и лятна кинопрожекция на открито.
„Благодаря на арх. Здравков, че се съгласи ведомственият паркинг на НАГ да бъде превърнат в красиво пространство за хората, както и за съдействието, при реализацията на идеята. Убеден съм, че когато представителите на Общината, гражданите и младите архитекти обединим усилия, можем да получим страхотен резултат. С нетърпение очаквам тази интервенция да се реализира, и вярвам, че ще им допадне на столичани." - завършва Борис Бонев от Спаси София.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.