• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Арменският патриарх призова „Света София” да стане място за поклонение

Арменският патриарх призова „Света София” да стане място за поклонение

/КРОСС/ Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в дискусията за възможното преобразуване на „Света София" в джамия.

„Света София" трябва да бъде отворена за поклонение", написа той в Туитър и подчерта, че тя е достатъчно голяма, а куполът ѝ може да бъде „споделен". По този начин светът ще аплодира „нашия религиозен мир и зрялост".

„Нека „Света София" да стане символ на мира на човечеството в нашата ера", призова той.
Човечеството се моли за такова единство и въпреки различията, там могат да се молят хора от двете религии.

За „Света София" това едва ли би било от значение, тъй като тя е била място за поклонение на християните в продължение на 1 000 години и още 500 години - на мюсюлманите.

„Света София" е построена с труда на десетки хиляди хора и има астрономическа цена. Извършени са многобройни ремонти на емблематичната сграда от фондация „Фатих султан", чиято цел е била да запазят сградата като място за поклонение, а не само като музей. В него вярващите ще могат да коленичат за молитва, а не да бъде просто място за туристи, в което посетителите да се разхождат.

„Света София" е един от най-значимите обекти на историческото и културно наследство в света. Построена е през VI в. по време на Византийската империя и е служила за седалище на Гръцката православна църква. След превземането на Истанбул през 1453 г. е превърната в джамия. По време на светското управление на Турция през 1935 г. сградата става музей.

Сегашното ръководство на турската държава няколко пъти направи заявки, че възнамерява да превърне „Света София" отново в джамия, което предизвика редица международни реакции, основно от страна на Гърция, и допълнително изостри тона между Атина и Анкара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.