• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

София стана "Град на киното" на ЮНЕСКО

София стана "Град на киното" на ЮНЕСКО

София /КРОСС/ Кметът на София Йорданка Фандъкова получи сертификат за "Творчески град на киното" от генералния директор на международната организация Ирина Бокова.
София, софиянците и софийските кинодейци заслужават тази титла, защото българското кино ще стане на 100 години през януари догодина и защото то има дълбока традиция, каза Бокова при връчването на сертификата. По думите й, филмовата индустрия допринася много за развитието на града.
Бокова поздрави столичния кмет и призна, че много често двете са разговаряли за това, че културата в голямото и разнообразие може да създава уютна градска среда, но и работни места.
"Надявам се с това признание, което ЮНЕСКО дава на София, ще има много повече развитие и подкрепа за града. София влиза в голямата мрежа, в която може да обменя опит", добави тя.
Ирина Бокова подчерта, че мрежата "Творчески градове" е след най-успешните проекти на ЮНЕСКО, който е започнал още преди 10 години. ЮНЕСКО има градове в седем категории - на музиката, литературата, занаятите, дизайна, цифровите изкуства и други, каза тя. "Много съм щастлива, че моят град става част от тази голяма творческа мрежа", завърши директорът на ЮНЕСКО.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова благодари за тясното сътрудничество и обяви, че София е получила Коледния си подарък с връчването на тази титла. "София избра темата кино, защото градът ни е свързан с филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града", добави Фандъкова. По думите й, в София са разположени най-големите студия за кино, а тук живеят и творят повечето от професионалистите в бранша.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А, НИЕ ИМАМЕ ЛИ КИНА? СТРУВА МИ СЕ , ЧЕ ОТДАВНА СВЪРШИХА, НО КАКТО КАЗВАТ, ЧЕ СИ ИМАМЕ м-во на КУЛТУРАТА, МАКАР ЧЕ СИ НЯМАМЕ КУЛТУРА ?!

01.12.2014 22:30:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.