-
14 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6672
GBP / BGN 2.2309
CHF / BGN 2.0956- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Пролетно меню за нашият организъм
27 Март 2022 | 19:05
/КРОСС/ Какви храни са ни нужни напролет, с цел да се поддържа отслабналият през зимата организъм -за това споделя диетологът и претендент на медицинските науки Елена Соломатина.
Пролетната диета би трябвало да съдържа огромно количество витамини, антиоксиданти и фибри, тъй като това ще помогне на организма да възвърне изгубената си жизнеспособност.
Поради тази причина, съгласно диетолога, плодовете, зеленчуците и горските плодове би трябвало да заемат значимо място в пролетното меню.
"Зеленчуците и горските плодове съдържат нужния витамин С, фибри, биофлавоноиди и антиоксиданти. Ако нямате достъп до сезонни зеленчуци и горски плодове замразените храни са не по-лош вид ", споделя Соломатина. "Необходимата доза витамин С може да се набави да вземем за пример от порция кисело зеле, шепа замразен касис, алена чушка и най-после от цитрусови плодове, които в днешно време са в обилие ", споделя Соломатина.
Диетологът предлага също по този начин да включите в пролетната диета оранжерийни репички и билки. Отслабеният през зимата организъм се нуждае и от витамини А, В, D и Е. За да компенсирате тези неналичия, би трябвало да допълните менюто си с пълнозърнест самун, ядки, месо, риба, сметана и редица други храни.
"Витамин В се съдържа в пълнозърнестия самун, зърнени храни, месни артикули и черен дроб. Мастноразтворимият витамин Е можем да си набавим, консумирайки растителни масла, семена и ядки. Витамин А се съдържа в заквасената сметана, маслото и яйчнеия жълтък ", споделя Соломатина.
източник: факти.бг