• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ЕС и САЩ се разбраха за Boeing и Airbus

ЕС и САЩ се разбраха за Boeing и Airbus

/КРОСС/ Европейският съюз и САЩ се споразумяха да прекратят многогодишния търговски спор по въпроса за Boeing и Airbus, заради който бяха въведени взаимни мита на стойност над 10 млрд. долара, съобщи агенция "Блумбърг".

Според източник на агенцията от ЕС тази нощ Европейската комисия е обсъдила с държавите членки проект на договор, за да договори споразумението с Вашингтон още преди началото на срещата на върха.

Както подчертава агенцията, до постигането на това споразумение се е стигнало, след като политиците в Брюксел и Вашингтон все повече започнали да осъзнават, че финансираната от държавата Китайска корпорация за търговска авиация (COMAC) може в края на десетилетието да се превърне в реален конкурент на Boeing и Airbus и да отслаби позициите им в областта на самолетостроенето.

По данни на "Блумбърг" на срещата на върха ЕС - САЩ се планира също да бъде постигнато споразумение за отмяна на митата върху стоманата и алуминия, въведени от Вашингтон през 2018 г. „от съображения за националната сигурност". Както отбелязват представителите на ЕС, точните срокове за отмяната на митата засега не са известни, но страните най-вероятно ще бъдат готови да осъществят инициативата до края на тази година.

Спорът за Boeing и Airbus

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че на днешната среща на върха ЕС-Съединени щати ще бъде постигнат компромис по търговския спор за субсидиите за самолетите „Еърбъс" и „Боинг", предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Спорът за държавните субсидии за производството на самолетите, продължил 16 години, се изостри особено при администрацията на американския президент Доналд Тръмп. В края на миналата година Съединените щати обявиха, че ще наложат допълнителни мита върху френски и германски продукти в отговор на налагането на налози от ЕС на американски стоки за 4 млрд. долара. Фон дер Лайен каза, че още при първия си телефонен разговор с президента Джо Байдън през февруари, двамата са се съгласили, че трябва да намерят решение на този спор:

„Не трябва да подценяваме ситуацията - това е най-дългият търговски спор в историята на Световната търговска организация, така че е в наш общ интерес да го решим. И аз съм много положително настроена и убедена, че днес ще постигнем резултат".

През март тази година председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън се споразумяха да замразят за четири месеца взаимните мита.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.