• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

България и САЩ ще си сътрудничат за новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“

България и САЩ ще си сътрудничат за новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“

/КРОСС/ Депутатите приеха ратификация на междуправителствено споразумение за сътрудничество със САЩ в процеса на изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Споразумението беше прието и от енергийната комисия на 12 февруари.

"Това споразумение е нужно, но и е одобрено от ЕК", каза министърът на енергетиката в оставка Румен Радев. Против се обявиха от опозицията. Костадин Костадинов от "Възраждане" коментира, че "каквото кажат от САЩ, това и правим".

Борислав Гуцанов от БСП пък определи действията на правителството като алчност, некомпетентност и слугинаж. "Като чета това споразумение, почвам да си мисля, че сме колония на САЩ. Вие ще правите експериментална площадка на Козлодуй ли? Защо Великобритания, която е най-големият партньор на САЩ, отказа технологията на АP1000? Това е поредната черна дупка за източване на пари", заяви Гуцанов от парламентарната трибуна.

Вече Народното събрание прие и проекторешение, с което се възлага провеждането на преговори между „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и „Хюндай", включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Що не напишете колко плащаме а? Тоя слугинаж иска да изтиска всяка стотинка от България преди изборите. После живейте и мрете в мизерия докато тази корумпирана върхушка харчи вашите пари задгранично.

14.03.2024 23:40:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.