• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Дипломатическият институт ще носи името на Иван Станчов

Дипломатическият институт ще носи името на Иван Станчов

/КРОСС/ Министърът на външните работи Светлан Стоев одобри инициативата на Дипломатическия институт да носи името на Иван Станчов - един от най-ярките представители на българската дипломатическа общност, когото загубихме на 24 ноември 2021 г., съобщиха от външното ни министерство.

Измежду многото и различни примери за приноса му за развитието на съвременната българска дипломатическа служба е това, че той бе един от първите идеолози на създаването на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на България.

В периода 2010-2015 г. Иван Станчов бе Почетен председател на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт - време, в което с огромния си авторитет той щедро допринесе за изграждане на дипломатическата школа и представляваше вдъхновяващ еталон за младите поколения български дипломати.

От 2015 г. Дипломатическият институт към министъра на външните работи въведе практиката участниците във всеки Курс по дипломация за стажант-аташета да избират за свой патрон заслужили личности от българската дипломатическа история. Вече няколко випуска носят имената на Симеон Радев, проф. Иван Шишманов, Св. Св. Кирил и Методий, Марко Балабанов и Стоян Петров-Чомаков, чиито възпитаници са младото попълнение на българската дипломатическа служба. Тази традиция осъществява необходимата връзка на съвременността с миналото и вдъхновява чрез примера на патриотизъм и професионализъм.

Иван Станчов, който е роден през 1929 г. в София, принадлежи към знаменита фамилия български дипломати. Дядо му Димитър Янев Станчов е един от първите ни дипломати, дипломатически агент на България в Румъния (1894-1895 г.), Австро-Унгария (1895-1897 г.) и Русия (1896-1906 г.), министър на външните работи (1906-1908 г.) и министър-председател (1907 г.). Баща му Иван Димитров Станчов е в българската дипломатическа служба от 1928 до 1944 година. Леля му Надежда Димитрова Станчова е първата българка дипломат.

През 1943 г. те напускат България и се установяват в САЩ. След 47 години принудително изгнание, през 1990 г. Иван Станчов се завръща в България за да продължи дипломатическата традиция на своя род като посланик във Великобритания и Ирландия (1991-1994 г.) и външен министър (1994-1995 г.) в служебното правителство на Ренета Инджова. Бил е и съветник по външнополитически въпроси на президента Петър Стоянов, а след това - и на Георги Първанов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.