• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Текат проверки защо степите край Каварна са разорани отново

Текат проверки защо степите край Каварна са разорани отново

/КРОСС/ През последния месец екоинспекцията на Варна отново провери сигнали за разораване на Понто-сарматски степи край село Видно, Каварна. Установени са общински имоти от 600 дка, в които заради оран защитеното от "Натура 2000" местообитание е увредено, като са унищожени ценни видове растения - ирис, пролетен и волжски горицвет, теснолист божур. За момента извършителите не са известни, но е сезирана прокуратурата, а наказанието е до три години затвор и до 10 хил. лева глоба.

В отговор на запитване от инициативата "Зелени закони" екоинспекцията е сезирала Държавен фонд "Земеделие" за проверка на ползването на общинските имоти, стопаните им в момента и получените за тях субсидии. Стопаните на имоти в защитените степи могат да получат субсидии за ползването им за паша на животни, но не и за земеделие с оран, напомня природозащитната инициатива в съобщение до медиите.

Увредените степи са в имоти на територията на европейската мрежа "Натура 2000" в защитена зона "Крайморска Добруджа", разясняват от "Зелени закони". Природното местообитание "Понто-сарматски степи" е защитено от мрежата. То представлява сухо тревно местообитание с видове растения, приспособени към плитки и каменисти карстови почви в съчетание със специфичния климат и релеф на Добруджа.

Теснолист божур в Понто-сарматски степи в Крайморска Добруджа.

На територията на Европейския съюз Понто-сарматски степи се срещат единствено в българската и румънската част на Добруджа, в Черноморския биогеографски район. Поради високата си степен на застрашеност и уязвимост тези местообитания са защитени на територията на ЕС и за опазването му са обявени няколко защитени зони у нас и в Румъния. Европейската комисия стартира специална процедура срещу България във връзка с досегашното му унищожаване.

Съобщението на "Зелени закони" уточнява, че унищожаването на Понто-сарматските степи е криминално деяние по силата на Наказателния кодекс и се наказва с до три години затвор и глоба до 10 хил. лева. Наказанието отчита, че степните местообитания са много чувствителни към човешката дейност и лесно могат да бъдат унищожени при разораване или разкопаване. Възстановяването на първоначалния комплекс от видове е изключително труден и продължителен процес без гаранции за успех според природозащитниците.

Пилотни проекти за възстановяване на увредени степи се обсъждат от години, но за момента България все още не е възстановила увредените местообитания край Каварна, за които е в сила наказателно решение на Европейския съд от 2016 г. Скъпи и засега само дискутирани са и възможните инициативи за изкуствено възстановяване на увредени местообитания от дюни.
*Снимки: Живко Барзов, Зелени закони
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.