• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Стиглиц: Западът може да загуби в новата "студена война" с Русия и Китай

Стиглиц: Западът може да загуби в новата "студена война" с Русия и Китай

/КРОСС/ Съединените щати влязоха в нова Студена война с Русия и Китай, в която глобалната хегемония, а не защитата на ценностите, е поставена на карта от Запада, това следва от статия на американския икономист, носител на Нобелова награда по икономика Джоузеф Стиглиц за портала Sheerpost.

Според икономиста в продължение на две десетилетия след падането на желязната завеса САЩ са били „очевидно номер едно“ в света. Но след това са последвали „погрешни войни в Близкия изток, финансовият крах от 2008 г., нарастването на неравенството“, което постави под въпрос лидерството на Вашингтон в световната политика.

Стиглиц отбелязва неизбежността, че „Китай ще изпревари САЩ икономически“. Съединените щати, според учения, „не могат сами да спечелят новата конкуренция на великите сили; те се нуждаят от съюзници“.

Въпреки това през последните години, както отбелязва ученият в статията, съюзниците на САЩ имат все повече причини да се съмняват в надеждността на Вашингтон като партньор.

Стиглиц илюстрира тезата за расизма с „апартейда с ваксините“, когато богатите страни получиха всички необходими ваксини срещу коронавируса, „а хората в по-бедните страни бяха оставени да се оправят сами“.

Междувременно, от гледна точка на икономиста, Китай и Русия направиха своите ваксини достъпни за другите.

В същото време Пекин, както отбелязва Стиглиц, е успял да осигури на бедните страни сложна инфраструктура, засилвайки влиянието си.

 

Източник: NEWSFRONT

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Човека е реалист.

23.06.2022 16:12:46

Анонимен

Освен изобилие от глупаци в САЩ винаги е имало и умни хора, като първата група почти никога не иска да чуе втората, подобно на много страни в света в това число и у нас.Който се докопа до властта, започва да мисли, че той е солтта на земята.

23.06.2022 13:04:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.