• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проф. Янаки Стоилов проведе широка обществена дискусия за съдебната карта

Проф. Янаки Стоилов проведе широка обществена дискусия за съдебната карта

/КРОСС/ „Съдебната реформа не бива да се свежда само до разговори за поредни промени в Конституцията в глава „Съдебна власт". Тя включва редица други въпроси на по-ниско ниво, но особено важни за хората, включително осъвременяване на съдебната карта, така че да подобри правосъдието и условията за защита на правата на гражданите". С тези думи министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов откри организираната от него широка обществена дискусията на тема „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта". В обсъждането се включиха представители на съдебната власт, Омбудсмана на Република България, магистрати, адвокати, професионални организации, неправителствени организации и представители на политическите партии, представени в 45-тото Народно събрание.
„Организирахме тази дискусия, защото изработването на нова съдебна карта засяга не само магистратите, но и гражданите и местната власт. Поредицата от срещи, които проведох с почти всички професионални организации в правната сфера преди няколко дни категорично потвърди този факт. Темата е важна и чувствителна. Тя предизвиква различни мнения и, както видяхме, дори протести срещу направените предложения", обясни министърът.
„Правосъдието е твърде важно, за да се остави решаването на съдбата му само на магистратите, още по-малко само на управляващите съдебната власт", допълни Стоилов. Той припомни, че определянето на структурата на съдилищата и териториалния им обхват рефлектира върху упражняването на други юридически професии - адвокати, нотариуси, съдебни изпълнителни и най-вече върху гражданите. При това съгласно Закона за съдебната власт ВСС няма правомощия да закрива и преструктурира съдилища без това да е съгласувано с министъра на правосъдието
„Решението за стартиране на проект за създаване на единна информационна система на съдилищата и на съдебна карта е взето още от предишния състав на Висшия съдебен съвет в изпълнение на проект по Оперативна програма „Добро управление". Не се притеснявам да констатирам, че начина, по който са възлагани и изпълнявани много от проектите по тази програма, не са най-добър пример за добро управление", допълни министърът. Той изрази несъгласие защо е трябвало да се разчита на търговско дружество да изготви проект на държавна дейност. „Такова „аутсорсване" на правомощия от държавното управление е една от причините за спадане на капацитета и отговорността на държавата през последните години", каза още Стоилов.
След края на дискусията министърът благодари на участниците и изрази очакване, тя да продължи. „Безспорно е, че решаването на тези проблеми трябва да стане при действащо Народно събрание и при избрано правителство. Казвам правителство, а не група народни представители. Защото това е начин за освобождаване от политическа отговорност, даже за прокарване на други интереси", заяви министърът.
Според него трябва да се запази ролята на районния съд като основен първоинстанционен съд, като в отделни случаи това не изключва обединяване на някои от тях, но не и закриване на над 50 районни съдилища, както се предлага.
„Всяка една пирамида трябва да се гради, така че на върха да има хора, които да бъдат най-подготвени и пригодни за ролята, която изпълняват. Тя не може да е обърната с върха надолу, ако искаме да е стабилна", каза Стоилов. „Настойчивият ми призив към членовете на Висшия съдебен съвет и специално към Съдийската колегия е в предстоящите месеци да не вземат нито едно решение за закриване на районен съд и преобразуването му в териториално отделение", каза Стоилов.
Според него има нужда от преосмисляне на системата за подбор на кадри и за изпитите за всяка една юридическа професия. В момента всяка една институция решава самостоятелно какъв да е изпита за влизане в нея.
„Дълги години изпитът за юридическа правоспособност беше едно чисто формално начинание. Неотдавна се премина към усложняване на този изпит - две фази, решаване на тестове и казуси. А сега каква е ролята му, след като за всяка една юридическа професия след това имаме отделен изпит?", попита министърът.
Проф. Стоилов постави въпроса за ролята на конкурсите в цялата система, както и определяне на принципите за кариерно израстване. Често конкурсите в съдебната система продължават с години, което е абсурдно. Според него част от добрите съдии могат да бъдат задържани на работа на районно ниво чрез повишаване в ранг.
Той предложи бъдещия модел на съдебна карта чрез законови промени да се въведе експериментално в две-три области на страната, за да се провери практическата му пригодност и едва след това да се пристъпва към окончателно решение.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Манипулацията на АФЕРА за Пламен Узунов

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев от 9 май 2017 г. Бил е и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Огнян Герджиков. През миналата година името на Узунов нашумя, след като беше задържан по разследван за търговия с влияние, по което беше арестуван и бизнесменът Пламен Бобоков. Двамата успяха да спечелят делата, които заведоха за незаконен арест за 24 часа, като съдилищата се произнесоха, че те са задържани неоснователно и неправомерно. През март заведоха и дело срещу прокуратурата за обезщетение. Узунов не е коментирал разпространените видеа, но адвоката му Емилия Недева заяви, че това е манипулативно разпространен запис, направен от камерите на заведение, като се цели чрез внушения да се придаде на една приятелска среща различно от истинското й съдържание. "Пламен Узунов се е срещнал с човек, който не е на държавна служба от много години, и няма нищо уличаващо го в това. Твърдението за конспиративност е смехотворно, като се има предвид, че мястото е публично и че посещенията в това място очевидно добре се документират. Като адвокат и правозащитник бих попитала собственика на заведението, записите от чиито камери са предоставени за обслужване на тази манипулация, дали камерите му са поставени с цел охрана, или за регистриране и разпространяване на епизоди от личния живот на посетителите. Колко са законни действията му и какви са мотивите да предоставя записите извън целите, за които те се правят", коментира още Недева. Към камерите насочи и правосъдния министър с думите "никой не попита за какво служат тези камери, няма никакъв личен живот, поставям въпрос, на който журналистите трябва да изискват отговор". Той заяви, че не познава Петков и не може да коментира неговата репутация. "Правителството трябва да следва основното мото, обявено при назначаването му - да се води от принципите на почтеност и прозрачност. За мен е важно това правителство да се отличи рязко от предишното и други преди него и е важно да не се допускат репутационни колебания".

14.06.2021 18:33:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.