• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Безопасна ли е коледната украса на пазара

Безопасна ли е коледната украса на пазара

/КРОСС/ Масови проверки на детски играчки, пиротехника и украса за елха започват от тази седмица в цялата страна. В дните преди празниците инспекторите ще следят безопасни ли са на най-търсените стоки на пазара. Именно те често се превръщат в най-рискови за потребителите. В инспекциите се включи и Георги Георгиев.

Месец преди Коледа от витрините на магазините търговците вече ни примамват с предложения за ефектни светещи гирлянди, празнична украса и атрактивни играчки, с които да зарадваме най-малките край елхата. Като таен клиент влизаме в магазин за китайски стоки, магазин за един лев, търговски базар и специализирани магазини за играчки и коледна украса. Купуваме кукли, светещи лампички и празнични костюми и маски. Цените започват от 2-3 лева и достигат до няколко стотин в големите търговски обекти.

При някои от закупените от нас стоки има видими дефекти и несъответствия. Липсват и задължителните инструкция за употреба и данни за търговеца върху опаковката.

Основното, което следим, е продуктът на пазара да бъде с поставена CE маркировка за съответствие, указания за ползване и безопасност, както и име и адрес на производител и вносител, обясни Мирослав Йотов от ДАМТН.

Още при първите проверки откриват нарушения. Заедно с експерта Мирослав Йотов ще прегледаме част от иззетите стоки. Тази Коледа проверяващите ще следят и безопасни ли карнавалните костюми, които стават все по-модерни сред децата за всеки празник. Отново са констатирани нарушения:

Тези костюми са лесно запалими и ако не са третирани с подходящия химичен материал, за да могат да бъдат много опасни, каза Йотов.

Затова всички закупени контролни проби ще бъдат изпитвани и в лаборатория с тест за възпламенимост.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.