• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Проф. Ангел Димитров: Колегите от Скопие едностранно сложиха край на разговорите

Проф. Ангел Димитров: Колегите от Скопие едностранно сложиха край на разговорите

/КРОСС/ Вече повече от 5 месеца минаха от последното заседание - то беше в София в края на ноември миналата година - на двустранната историческа комисия по историческите и образователните въпроси на България и Република Северна Македония.

Не е ясно кога ще е следващото заседание, но напоследък се забелязва активизиране на медийните изяви на съпредседателя на комисията от страна на Скопие - професор Драги Георгиев. Успоредно с активизирането на политическите изказвания за страната ни в контекста на предстоящите избори в съседната ни държава.

Професор Георгиев изненада с някои свои тези - като например, че българската страна не е права да твърди, че неговият екип едностранно е прекратил работата на комисията. Нещо, което още тогава ни съобщи в „Събота 150“ професор Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна.

Днес проф. Димитров отново подчерта категорично, че разговорите в смесената комисия са прекратени едностранно и безусловно от страна на колегите от страна на Северна Македония.

„Желание от страна на колегите за някаква редовна връзка не съм забелязал“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Не са разгледани наши бележки за техните учебници. Вече 4 месеца от страна на нашите колеги не сме получили отговор на изпратения от нас протокол за последната среща“, подчерта проф. Димитров.

И допълни, че в предизборна обстановка България задължително застава в центъра на общественото внимание.

„Пречките за работата на съвместната комисия са няколко – една от тях е, че в основата това е нетърпимостта на нашите колеги към термина „обща история“, който е заложен в самия Договор за приятелство и добросъседство. По този начин те искат да ревизират самия договор, да го заменят със „споделена история“…Споделена история може да имаме само с днешната Република Северна Македония, но не и в исторически план“, отбеляза проф. Димитров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.