• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

БЧК с превантивни мерки относно ограничаване разпространението на COVID-19

БЧК с превантивни мерки относно ограничаване разпространението на COVID-19

/КРОСС/ Българският Червен кръст осъществява превантивни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса и следи непрекъснато развитието на епидемиологичната ситуация, както и текущата информация от Националния оперативен щаб, от Министерство на здравеопазването, СЗО, МФЧК/ЧП и я разпространява чрез структурата на БЧК, интернет страницата, във Facebook и в Instagram. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.В социалните мрежи са публикувани линкове към достоверни източници и инструкции за правилно поведение, за спазване на стриктна хигиена - лична и на работното място, за предпазване от вируса при пътуване, за справяне със стреса и други.
Съобразно препоръките на Националния оперативен щаб БЧК преустанови провеждането в цялата страна на курсове, обучения и прояви с участие на множество граждани.

Директорите на секретариатите на областните структури на БЧК са членове на областните кризисни щабове и съдействат на държавните институции, като предоставят, при необходимост хуманитарна помощ от бедствения резерв на организацията - напр. болнични легла за оборудване на нови помещения в болниците (в Русе и София).

Отворена е и съвместна гореща телефонна линия на община Пловдив и БЧК-Пловдив, където психолози на Червения кръст консултират гражданите за поведение в епидемиологичната обстановка и оказват подкрепа на изпаднали в повишена тревожност.
В централната складова база на БЧК в с. Лозен се съхраняват закупените от правителството предпазни маски, облекла и дезинфекционни консумативи, като БЧК осигурява логистика при предоставянето им на ръководителите на РЗИ в цялата страна. Тази подкрепа за правителството ще продължи и при очакваните следващи доставки.При спазване на всички епидемиологични инструкции, организацията предоставя чрез центровете си Домашни грижи в цялата страна необходимите здравни грижи и належащи социални услуги на възрастни, болни и самотно живеещи хора.

Ръководството на БЧК е в непрекъсната връзка с Националния оперативен щаб и организацията е в готовност да продължи подпомагането на усилията на държавата за справяне с епидемиологичната ситуация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Джесика Вълчева

Хорца по време на карантина? Българите в такт и под ръка към епидемията . Дори дъждът не спря човешката безотговорност и традиционно няколко души се събраха пред Народния театър “Иван Вазов”, за да тропнат едно българско хоро. Ей така, за здраве, насред епидемията от коронавирус. Цялата страна е под карантина. Властите призовават гражданите да си останат у дома, а единствените отворени търговски обекти са тези от първа необходимост - хранителни магазини, аптеки, банки. Струпването на хора не е никак препоръчително, а ръкостисканията да се избягват, призовават от Националния оперативен щаб. Но българите тропат хора, напук на COVID-19. Такова е положението, драги сънародници. Бих оправдала паниката с купуването на тоалетна хартия до припадък. Бих оправдала опашките по магазините и презапасяването с храна. Това е психология на масите и е факт не само у нас, но и в чужбина. Защото по време на психоза, човек не мисли рационално. Но къде в картинката се вписва тропането на хорца по време на епидемия? Проява на псевдопатриотизъм? Проява на някакво геройство, безсмъртие? Не. Проява на безотговорност. А клипът на патриотичното дело бе разпространен и в социалните мрежи, където предизвика бурни реакции. България е изправена пред епидемия. Нужда от паника няма, но има нужда от самосъзнание. А такова май липсва. Защото на фона на разпространяващата се зараза, няколко души се хванали под ръка, загърнати с българския флаг и се друсат ритмично под съпровода на фолклорна музика. Снощи излязохте по балконите да пляскате на българските лекари, които утре ще спасяват вашите животи, нали. Но съзнавате ли, че вие сте тези, които имат отговорност да смекчат работата им? Тропането на хорца не помага на никого.

16.03.2020 17:48:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.