• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Ран и Ът: Така и не разбрахме къде отидоха парите на българска държава отпреди 1989 г.

Ран и Ът: Така и не разбрахме къде отидоха парите на българска държава отпреди 1989 г.

/КРОСС/ Направихме всичко възможно за един честен, открит и прозрачен план. Искахме да предоставим достъп и на двете страни - и на опозицията, и на ръководството. Правителството на Луканов или следващото не са се опитвали да ни казват по какъв начин да работим. Бяхме абсолютно свободни да говорим с когото искаме. В един момент бяхме изненадани да научим, че ни обвиняват и двете страни, казва Роналд Ът в интервю за БНР.

След издаването на плана Rahn-Utt работихме с правителството на СДС и ситуацията беше подобна на тази с валутния борд. В резултат от токсичната политическа среда в България, им бяха необходими седем години, за да достигнат до тези идеи. Изгубихте седем много ценни години, за да поемете в посоката на приватизация.

Категорично няма никакви тайни глави на доклада, никакви частни споразумения, изтъкват авторите на документа и добавят: „Препоръките ни бяха традиционни. Мисля, че при вас изобщо нямаше ефект на шокова терапия. Ако вие бяхте последвали приложения в Естония и Полша модел на истинска шокова терапия, щяхте да се справите по-добре с тази ситуация. Световната банка е давала много лоши съвети и препоръки на доста европейски страни и бих казал, че тя насърчава едно по-скоро назадничаво икономическо развитие.

При вас имаше шокова терапия, но това беше по-скоро рана, която вие сами си нанесохте и тя не ви помогна да се справите по-бързо със ситуацията.

Най-голямото ни разочарование бе по отношение върховенството на закона.

Плоският данък беше едно много мъдро решение. В момента вие се намирате в една много конкурентоспособна позиция, смятат специалистите.

Така и не разбрахме къде отидоха парите на българска държава отпреди 1989 г. Когато ние пристигнахме, те вече не бяха тук, добавят Ран и Ът.

Двамата не искат да критикуват МВФ за действията в Украйна, но не са съгласни с подхода на институцията.

Поводът за за посещението на Ричард Ран и Роналд Ът в България е представянето на книга и филм. Филмът разказва за случилото се в началото на прехода, за историята около т. нар. План „Ран-Ът" и разбива митовете, които витаят около него, обяснява икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев и допълва: „А защо сега? В ситуацията, в която се намираме, може би повече от всякога е важно да разберем какво се случи по време на прехода, кое направи така, че някои неща да не се получа, а други да се получат?"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А двамцата какво ще кажат за шоковата терапийка на Елцин. тя също имаше формата на икономически геноцид. и Предвид факра че Скандинавския модел ни е бил под носа през цялото врем какво правим? Ран и Ът дадоха инструментите в ръцете на олигархията да направи от България АФРИКАНСКА СТРАНА с 1 % свръхбогат елит , демографски колапс обезлюдяване и първо място по изчезване на населението

02.04.2014 21:58:03

Анонимен

Знае се! Част от тези пари са в авоарите на Борисов и Плевнелиев, получени от Луканов с куфарчета в брой защото са били верни синове на БКП.

02.04.2014 14:55:28

Анонимен

Как ще разбереш, като си с едно око? Като прибавим, че лявата ръка не знае какво прави дясната стигаме до извода, че същият този тарикат е организирал ограбването на България - волно или неволно!

02.04.2014 14:17:22

Анонимен

Интересувайте се от вашите пари.

02.04.2014 13:26:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.