• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

VII Конгрес на руските сънародници, живеещи в чужбина

VII Конгрес на руските сънародници, живеещи в чужбина

/КРОСС/ На 15-16 октомври Москва беше домакин на VII Световен конгрес на руските сънародници, живеещи в чужбина, „Русия и сънародници в променящ се свят".

Във форума взеха участие около 400 лидери и активисти на обществени сдружения на сънародници от 102 държави, представители на федералната, законодателната и изпълнителната власт, органи на съставните образувания на Руската федерация, руски фондации и неправителствени организации.

Делегати от България тази година бяха: Марина Дадикозян, Егор Глазунов, Виктория Богданска, Лариса Димитрова и Мария Станчева.

Конгресът беше открит от министъра на външните работи и председател на Правителствената комисия по въпросите на сънародниците в чужбина на Руската Федерация Сергей Викторович Лавров. Той прочете обръщението на руския президент Владимир Владимирович Путин и лично се обърна към делегатите на форума.

 

В своето послание държавният глава отбеляза, че тазгодишният конгрес е от особено значение, той се провежда след въвеждането на разпоредба в Конституцията на Руската федерация за защита правата на сънародниците и за запазване на общоруската култура и идентичност. Русия ще продължи да предоставя на руските си сънародници цялата възможна помощ и подкрепа.

На свой ред Лавров подчерта, че руската диаспора има значителен принос в подкрепата на руския език, популяризирането на постиженията на руската култура и руското образование, разпространението на обективна представа за Русия и нашите традиционни ценности.

 

Към участниците във форума бяха изпратени поздравления от председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентин Матвиенко, Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. На конгреса се изказаха и зам.-председателят на Съвета на федерацията и Федеративното събрание на Руската федерация Константин Косачев, председателят на Комитета на Държавната дума и Федеративното събрание на Русия по международни въпроси Леонид Слуцки, председателят на Комитета на Държавната Дума на Федеративното събрание на Русия по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците Леонид Калашников, ръководителят на Россотрудничество Евгений Примаков, главният редактор на RT Маргарита Симонян и др.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.