• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Проф. Иван Стайков: Стресът е една от най-честите причини за проблеми със съня

Проф. Иван Стайков: Стресът е една от най-честите причини за проблеми със съня

/КРОСС/ Загубата на качествения сън е един от първите показатели, че сме загубили баланса в ежедневието, не сме поддържали добре тонуса на тялото и не сме намерили ефективен начин да се справим със стреса. 

"Една от най-честите причини за проблеми със съня е стресът, който изпитваме ежедневно, стрес при критични ситуации като загуба на близък човек, загуба на работа, при конфликт, и този стрес предизвиква т.нар. остро безсъние", каза за БНР проф. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница Токуда в София:

"Съществуват и редица болести, които водят до безсъние - това е сънната апнея, синдромът на неспокойните крака или това, че с възрастта сънят също се променя и става с по-ниско качество. Това идва от болките, които имаме с напредване на годините заради различни хронични заболявания, при мъжете хиперплазията на простатата, цялата тази съвкупност може да доведе до нарушения на качеството и количеството на съня, допълни още проф. Стайков.

За по-добър сън той препоръчва на хората да спазват хигиена на съня - да се ляга и става в едно и също време, да се избягват алкохол, цигари и стимулиращи напитки преди сън, наркотици, да има умерена консумация на храна вечер, да сте се движили през деня и да сте били на светло.

"Качеството на съня се определя в болница чрез въпросници и чрез специално изследване - полисонография. То отчита дихателната, двигателната и мозъчна дейност по време на сън и това се прави в сънни лаборатории. 

От съществено значение е също не толкова количеството на съня - колкото качеството и това качество се определя по този начин.

Пълноценният сън трябва да бъде между 6 и 9 часа, в зависимост от възрастта, каза още  проф. Иван Стайков.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.