• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Медицинският съвет подкрепя мерките срещу коронавируса

Медицинският съвет подкрепя мерките срещу коронавируса

/КРОСС/ Готов е първият доклад на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет, който подпомага дейността на правителството в борбата с коронавируса. Настоящият доклад е систематичен конспект на актуалната научна информация, подчерта в специално изявление пред медиите проф. Коста Костов, ръководител на Медицинския експертен съвет.

"Това, което представяхме, има голям обем - около 400 страници на хартиен носител, 40 мегабайта. Има над 100 хиперлинка... Продуктът има три раздела. В първия раздел са разгледани препоръки към извънболничната помощ, във втория - препоръките-алгоритми към болнични заведения, а в трети раздел имаме общи принципи за поведение и вземане на мерки."

Препоръките и алгоритмите, заложени в доклада, са насочени както към медиците в извънболничната помощ, така и към практикуващите в болниците, уточни проф. Костов.

За постигане на по-добри резултати в овладяването на епидемията, както и за по-висока икономическа целесъобразност, е наложително към предприетите към настоящия момент мерки да бъдат добавени практически алгоритми и стъпки, касаещи диагностиката при различните категории лица, смятат от Медицинския съвет. „Здрави, контактни, високорискови и медицински работници в горещата зона", допълни проф. Коста Костов.

Медицинският експертен съвет се обединява около становището, че приложените досега мерки, налагащи физическа изолация и социална такава, са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие - олекотени, стана ясно от думите на председателя на съвета.

"МЕС възприема, че диагнозата на инфекцията се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали и налични страната лабораторни методи".

Проф. Коста Костов подчерта, че българският продукт е уникален, защото надгражда вече готовите подобни ръководства по света - от Китай, Германия, Великобритания, Холандия.

„Решихме, че не трябва да копираме колегите от другите страни. Решихме, че трябва да създадем нещо по-различно. Решихме, че на всяка стъпка от техния продукт ние можем да дадем нашите стъпки. В този смисъл нашият продукт надгражда онова, което вие сте видели да излиза от всички посоки."

„Повечето от колегите, независимо дали са кардиолози, нефролози, гръдни хирурзи, могат да намерят необходимата информация, в рамките на 3 до 4 клика да стигнат до това, което ги интересува. 400 страници текст, но с 2 кликвания стигаш до това, което ти трябва в момента", отбеляза пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет. Той даде пример с психичноболен пациент с онкологично заболяване, който е положителен за коронавирус.

За изготвянето на документа е използвана експертизата на широк кръг от специалисти. Над 50 асоциирани членове към съвета са се включили с препоръки и бележки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.