• 30 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8015
 •  GBP / BGN 2.2975
 •  CHF / BGN 1.9742
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 24°C

Св. апостоли Аристарх, Пуд и Трофим

Св. апостоли Аристарх, Пуд и Трофим

/КРОСС/ От книгата Деяние на светите апостоли узнаваме, че Св.Аристарх бил жител на гр.Солун. През време на второто си проповедническо пътешествие св.ап.Павел проповядвал около един месец (три съботи наред) в юдейската синагога в Солун. В резултат на тази проповед повярвали в Христа някои юдеи, както и голямо множество богобоязливи елини и не малко видни жени (Деян. 17:1-4). Между повярвалите бил Аристарх. Той бил толкова предан на Христа и на Църквата, че станал спътник на св.ап.Павел и заедно с него понасял всички тежести на апостолския живот.

Когато през третото си проповедническо пътешествие св.ап.Павел проповядвал в Ефес, срещу него се разбунтували занаятчиите, които правели сребърни изображения на Артемида, защото той ечел, че ‘‘не са богове тия, които се правят с ръце човешки'‘. Тази проповед убедила мнозина да се откажат от езическите идоли и да повярват в Христа. По това време заедно с ап.Павел в Ефес бил и Аристарх: ‘‘И цял град се разбунтува; и като грабнаха Ганя и Аристарха, македонци, Павлови спътници, единодушно се втурнаха в зрелището'‘ (Деян.19:29). Аристарх е придружавал св.ап.Павел и в края на третото му пътешествие, когато апостолът се връщал от Елада за Сирия през Македония: ‘‘Придружаваха го до Асия - пише св.еванг.Лука - Сосипатър Пиров, бериец, и от солунчани Аристарх и Секунд'‘(Деян. 20:4).

От посланието на св.ап.Павел до Колосяни узнаваме, че Аристарх бил затворен заедно с ап.Павел в Рим: ‘‘Поздравява ви Аристарх, който е затворен заедно с мене...'‘ (Колос. 4:10). Това се потвърждава и от посланието до Филимон, което св.ап.Павел написал в Рим през време на първите му окови (61-63 г.): ‘‘Поздравява те Епафрас, моят съпленник за Христа Иисуса, Марко, Аристарх, Димас, Лука - мои сътрудници'‘ (Филим.1:23).

По-късно апостол Аристарх бил епископ в сирийския град Апамея. Бил обезглавен през времето на император Нерон (54-68 г.) заедно с апостолите Павел, Пуд и Трофим.

Към края на живота си св.ап.Павел бил втори път затворен в Рим (65-66 г.). Като чувствал, че наближава денят на мъченическата му смърт, той написал до своя любим ученик Тимотей послание, с което го моли да дойде при него колкото може по-скоро. В края на това послание апостолът изпраща до Тимотей поздрав от учениците, които в това време се намирали при него. Между тези ученици е бил св.ап.Пуд: ‘‘Поздравяват те Евул, Пуд, Лин, Клавдия и всички братя'‘ (2 Тим. 4:21).

Апостол Пуд бил римски държавен съветник, благороден и благочестив мъж. Той приемал в своя дом първовърховните апостоли Петър и Павел и всички християни. Този дом служел като църква, в която вярващите се събирали на богослужение.

От книгата Деяние на светите апостоли узнаваме, че апостол Трофим бил жител на град Ефес. Той придружавал св.ап.Павел през време на тримесечното му посещение в Елада в края на третото пътеществие (Деян.20:1 - 21:19). Във второто си послание до Тимотей св.ап.Павел съобщава, че оставил Трофим болен в Милит ( 2 Тим. 4:20). Като спътник и сътрудник на св.ап.Павел, Трофим бил посечен заедно с него и другите апостоли през време на гонението при император Нерон.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.