• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Патриарх Неофит: 3 март е ден на светла радост и заслужена гордост

Патриарх Неофит: 3 март е ден на светла радост и заслужена гордост

/КРОСС/ Патриарх Неофит с приветствие за Деня на Освобождението на България, публикувано от Българската патриаршия.

„Възлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, с молитвен спомен и синовна благодарност, и признателност към всички герои на българската свобода и тази година посрещаме Трети март - денят, поставил началото на най-новия свободен период от хилядолетната история на скъпото ни отечество. Ден на светла радост и заслужена гордост, на памет и молитва за всички, които в далечните дни на освободителната война отдадоха живота си за извоюването на българската свобода", се казва в приветствието.
ADVERTISING

„В този светъл и празничен ден Православната ни църква отправя благодарствени молитви към Всеподателя за свободата и независимостта, в които пребъдваме и днес, и прошения за доброто и благопреуспяването на православния български род, за неговия държавен и църковен възход и още по-голямото обогатяване на неговата духовност и култура през вековете", отбелязва българският патриарх.

Негово светейшество припомня, че пътят към тази свобода и независимост не е бил лек и тя е извоювана с цената на хиляди преждевременно погубени човешки животи.

„Като помним всякога този факт, от нас се очаква да ценим и да пазим тази свята придобивка, благодарение на която и днес народът ни се радва на възможността да гради настоящето и бъдещето си самостоятелно, решавайки своите съдбини в съгласие единствено със собствените си цели и стремежи, със собствените си духовни и културни ценности, без да бъде принуден да се съобразява при тяхното постигане с чужда воля и чужди интереси. За всичко това днес ние отново благодарим на Бога и на всички, отдали силите и живота си за нашето Освобождение, и още веднъж заявяваме решимостта си да отстояваме с цената на всичко тази свобода. Отговорност е да пазим свято заветите на дедите ни, чертали през вековете пътя и перспективите на нашия род и родина, завещали ни православната християнска вяра, заедно с нейните богочовешки и спасителни истини и ценности, които са ни изграждали и които и днес ни съхраняват като свободен и проспериращ Божи народ. Пребъдването ни в тях е единственият сигурен залог за преуспяването на скъпата на всеки от нас майка България.

Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит празник!", пожелава на българите патриарх Неофит.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Атеист, вярващ в традициите:

Неофит е срам за БПЦ, защото я превърна от православна в правителствена.

04.03.2021 22:35:51

Анонимен

Слугата на дявола, пардон на Мутрата, що не се скрие....

03.03.2021 15:45:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.