• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Патриарх Неофит: Децата са благословение

Патриарх Неофит: Децата са благословение

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по случай Международния ден на детето

/КРОСС/ СКЪПИ ДЕЦА, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В първия ден на юни, когато отбелязваме Международния ден на детето, отечески ви приветстваме с празника като се обръщаме към всички вас със сърдечен архипастирски благослов и искрени благопожелания за чиста радост и изобилна божествена светлина, която да огрява душите и сърцата ви, да ражда усмивки, благост и взаимна любов между вас, във вашите семейства, и неизменно да озарява жиитейския ви път.

Децата са най-скъпото и най-свидното на всеки човек, на всяко семейство и на всеки народ. Те са благословение както за своите родители, така и за цялото ни общество - тези, които отглеждаме и за които се грижим с най-усърдна грижа, които ни носят искрена радост, както и тези, към които гледаме с надежда за утрешния ден. За нас, като християни и чеда на светата Църква Христова, те са и онзи неизменен образ на чистотата и невинността, към който нашият Господ ни призовава да се стремим всеки ден, като се уподобяваме на тях в мислите и действията си: „... истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно" (Мат. 18:3). Тези думи на Спасителя, изречени преди две хилядолетия, запазват своята вярност и своята валидност и за нас днес, защото в тях се съдържа вечна и неизменна истина.

Нека пазим децата на България чисти и непокварени, нека се грижим за тях не само материално, но и духовно, да ги възпитаваме още от люлката в Божията истина и в Божия път, в добрите вековни традиции на православния ни народ, който е оцелял през вековете, съхранявайки и до днес своята държавност и народностно самосъзнание, своята духовна и културна идентичност и вътрешно единство само благодарение на спасителната си православна християнска вяра.

Бог да пази децата на България!

Честит и благословен празник!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.