• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

„Търновски суджук“ - храна с традиционно специфичен характер

 „Търновски суджук“ - храна с традиционно специфичен характер

/КРОСС/ Европейската комисия регистрира „Търновски суджук" като храна с традиционно специфичен характер. По този начин търновският суджук се нарежда сред продуктите у нас, защитени от фалшифициране и злоупотреба.

Как ще повлияе това на месопреработвателите?

Новината, че България вече има седем защитени традиционни храни и никой не може да претендира за тяхната уникалност, хората приемат различно. Особено, когато става дума за седмия вписан продукт - суджукът, който само допреди 20 години се приготвяше във всяко българско семейство, свързано със селото.

Вкусът на търновския суджук е добре познат, особено в Търновско.

Един от най-големите производители на търновски суджук е трето поколение потомствен месар. Фамилията пази рецептата за продукта още от средата на миналия век, а го произвежда от близо 40 години.

„Тайната се крие в правилния подбор на говеждите меса, естествените подправки, точното им дозиране, правилната форма във вид на подкова на суджука и след това правилното пресоване", коментира Лъчезар Илиев, производствен директор на месокомбинат, село Соколово.

Още преди две години обаче, месокомбинатът се противопоставя на предложението на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти" да сложи върху името на суджука европейски знак за защита заради допълнителните одити и такси, които се начисляват върху цената, а това ще се отрази върху крайните потребители.

Така основната фирма и експортьор на търновски суджук, която не желае да притежава знака за защита, ще трябва да промени името на традиционния продукт, за да може той да достига до потребителя на достъпна цена.

От Асоциацията на месопреработвателите казаха, че интерес за производството на търновски суджук са заявили други шест фирми, но все още няма регистрирали се. Шест пък са фирмите с интерес към производството на троянски луканка, но засега регистрираните са само три.

бТВ, „Тази неделя"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.