• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Над 200 сурвакари и майстори на маски от фестивала "Сурва" гостуват в София

Над 200 сурвакари и майстори на маски от фестивала "Сурва" гостуват в София

/КРОСС/ Над 200 дефилиращи сурвакари и майстори на маски от фестивала "Сурва" гостуват в София днес.

Събитието в Борисовата градина се провежда за втора поредна година. То ще започне с дефиле от езерото "Ариана" и ще продължи до специално изградената сцена на открито (на локацията на парк-театър "Борисова градина"). В него ще участват няколко сурвакарски групи - от Народно читалище "Крюгер Николов - 1922" в село Пещера, община Земен; читалище „Христо Ботев - 1928 г." в село Копаница, община Радомир; от село Светля, община Ковачевци; от читалище "Пробуда - 1935 г." от квартал "Бела вода" в Перник; от село Садовик, община Брезник и от село Кошарево, община Брезник.

Проявата е със свободен вход и ще започне в 12:00 ч. Майстори на маски от Пернишко ще демонстрират на място процеса по създаването им. Зрителите ще могат да участват в изработването на маските, както и да се снимат с избрани от тях ликове. Събитието ще бъде съпътствано и от кулинарна изложба, подготвена от читалища от общините Перник и Земен.

Народният празник "Сурова" ("Сурва") включва традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди.

Автентичният маскарад e с различни персонажи. Характерна е многобройната група мъже с маски и звънци, която се придвижва със специфична ритмична стъпка. Със сурвакарското пожелание "Да бъде!" се утвърждава новото начало и желанието за плодовитост, благоденствие и благополучие.

Тази година Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе от 27 до 29 януари. Сурвакарските групи от Пернишко ще излязат още на 13 и 14 януари в почти всички населени места, за да почетат празникa.

Международният фестивал "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурва" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.