• 02 Окт 2023 |
 •  USD / BGN 1.8574
 •  GBP / BGN 2.2577
 •  CHF / BGN 2.0301
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 17°C

Жена с 95% инвалидност разчита на грижите на 17-годишния си син

Жена с 95% инвалидност разчита на грижите на 17-годишния си син

/КРОСС/ 17-годишният Петър от четири години не може да посещава редовно училище. Ежедневието му преминава в бл. 501 в кв. „Люлин" 5. Интересува се от видеомонтаж и от информационни технологии.

Денят на Петър обаче не протича като този на останалите момчета на неговата възраст.

Таня Христова е с 95% инвалидност заради множествена склероза, не е излизала от апартамента си от 4 години. Дните й преминават еднообразно. Всичките са еднакви от понеделник до неделя, включително празници и делници.

Не работи от повече от 10 години, пенсионира се преди 3 и половина. Двамата със сина й трябва да живеят с пенсията й от 722 лв. - доход, който ги обрича на крайна бедност

За асистент Таня плаща по 10 лв. на час, използва услугите му за не повече от 2 часа на ден. Грубата калкулация показва, че от своите 720 лв. тя трябва да даде 560 лв. на месец само за асистенти.

От 39 месеца Таня трябва да има личен асистент, осигурен от общината. Такъв се задържа само 13 месеца. Кандидатстват синът й да й стане личен асистент. От общината не дават съгласие.

„В един момент изпратиха една измислена проверка, която естествено установи, че средата е нездравословна, небезопасна и той не може да полага труд", казва жената.

Врабка Христова е баба на Петър и майка на Таня. Тя е човекът, който активно се опитва да намери асистент за дъщеря си. Най-тежкият момент за тях е миналата есен, когато Таня стига до 95% инвалидност. За Врабка есента на 2021 г. минава в обикаляне по институции. Общината приемат нейните писма, но с „Социално подпомагане" в кв. „Люлин" обаче не среща разбиране. Искат от нея пълномощно, а цената за такъв документ е непосилна за семейството.

От АСП я обвиняват, че не е положила усилия да се свърже с тях.

След намесата на омбудсмана Агенция „Социално подпомагане" реагира и тяхна служителка се свързва с Таня. „След двуминутен разговор ме упрекна и каза, че не съм положила нужните усилия да се свържа с тях", споделя Таня.

Врабка и Таня изпращат писма до най-висшите институции в страната, сред които Министерски съвет и дори Президентството.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.