• 23 Септ 2021 |
 •  USD / BGN 1.6695
 •  GBP / BGN 2.2877
 •  CHF / BGN 1.8058
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 14°C

Eксперти: Все по-малко вярваме в здравната система

Eксперти: Все по-малко вярваме в здравната система

/КРОСС/ Мерките срещу коронавируса са ефективни и са дали нужния резултат. Въпреки това здравната система у нас има нужда от по-добър контрол и реформи. Това обсъждаха здравни експерти в "Денят започва".

"Най-големият проблем с всичко, което се случва през последните години е сривът на доверие към здравната система. Не може тази паника и това насаждане, което се случи, да не даде отражение. Ние все по-малко вярваме на системата. Все по-малко започваме да вярваме дори на лекарите, които лекуват", коментира Иван Димитров от Български пациентски форум.

По отношение на мерките срещу разпространението на коронавируса, адвокат Мария Петрова заяви, че ограничителните мерки не представляват проблем, когато са пропорционални и законосъобразни. Проблемът е в това доколко те работят и могат да бъдат контролирани. Според нея кризата не е само със заболелите, а и с всички останали, на които им се налага да работят в тази среда или да получават медицински грижи.

"И липсата на стандарти, и тези предложения, които са за здравна реформа в тази посока мисля, че ще задълбочат този проблем и силно ще нарушат пациентската безопасност", допълни още адв. Петрова.

По думите ѝ всеки един от нас като гражданин има право на информация и един от основните принципи в управлението на подобни кризи е достъпът до качествена информация.

Според здравния икономист Аркади Шарков премахването на лимитите в болничните заведения е стъпка в правилната посока. Той коментира и предложението за отпадане на хората с трайни увреждания да се явяват за преосвидетелстване пред ТЕЛК комисии.

"Учудвам се, че тази идея не е била предложена досега, защото тя няма минуси.
Всички печелят от тази идея", допълни още той.

Според здравния експерт Иван Димитров има много решения на проблемите в здравната система, които вече съществуват в Европа, проблемът у нас е, че я няма политическата воля и здравеопазването не е в приоритетите на правителството.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тъпи баламурници! Какво не ви е ясно? От една старна имате държавно здравеопадване със социалистически принципи за взаимното подпомагане с цел по-ниски здравни вноски, от друга очакването на хората, живеещи при капитализма и искащи адекватно здравеопазване от болници, маскирани като търговски дружества, НО БЕЗ ПРАВО НА РЕГИСТРАЦИЯ ПО ДДС /НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ КАК ТОВА СЕ ОТЧИТА ОТ СОФТУЕРА НА КАСОВИТЕ АПАРАТИ???/ После мислете как това се отразява на мисленето на хората.....

01.07.2021 12:44:52

Стар български лекар

Най-добре е здравните адвокати, здравните икономисти, здравните пациентски организации, здравните политици, здравните журналисти и всички подобни паразитиращи нагло върху лекарското съсловие да започнат да лекуват... А всички млади лекари да се изнесат в нормални, уважаващи труда им, страни... Старите като мен след още някоя година ще напуснат естествено... И тогава ще останат само щастливо самоизлекувани...

01.07.2021 12:38:03

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.