• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Нощ на театрите за девети път в България

Нощ на театрите за девети път в България

/КРОСС/ С посланието „Другата страна на театъра" идва тазгодишната Нощ на театрите на 20 ноември. Нашата страна се присъедини към европейската инициатива през 2013 година с идеята да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство - независимо от коя страна на сцената са.

Тази година Нощ на театрите ще има в 11 български града - София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали и Търговище. Заради продължаващата епидемия, програмата включва събития както на живо, така и в различни онлайн платформи.

Театралният празник ще бъде символично открит още тази вечер (19 ноември) от 18 часа с интригуващо подгряващо събитие, подготвено от Театър „Реплика". В Националния студентски дом актьорите ще представят своя най-нов спектакъл „Престъпление и наказание" - театрален сериал в осем части по романа на Ф. М. Достоевски, под режисурата на Георг Жено. Всяка част ще бъде по 45 минути, с антракт по 15 минути между тях. Така спектакълът ще започне в петък, но ще продължи до първите часове на 20 ноември, тъй като общата му продължителност е 8 часа.

В София Нощта на театрите се провежда с подкрепата на Столичната община и ще започне от сутринта с представления за децата, организирани от Софийската опера и балет, Младежкия театър „Николай Бинев", Театър „Възраждане", Университетския театър към НБУ и Руския културно-информационен център.

В 12 часа и в 13.15 часа Софийската опера и балет кани своите зрители на обиколка зад кулисите. Включването в разходките е с предварително записване и до изчерпване на местата, които заради противоепидемичните мерки са с намален капацитет.

Точно в 12 часа ще започне и откритото студио LIVE CAM „Другата страна на театъра", което ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година за различните лица на театъра ще разкажат и режисьорите, и драматурзите, и актьорите. Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в Covid ерата и възхода на новите формати, кризата и трансформацията в изкуството, българската драматургия тук и сега на театралната сцена, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза.

Кой ще участва в тези преки включвания и каква програма да очакваме от деветото издание на Нощта на театрите, разказа в „Артефир" Мария Панайотова, представител на организаторите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.