• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

МРРБ: До две години всеки блок трябва да има технически паспорт

МРРБ: До две години всеки блок трябва да има технически паспорт

/КРОСС/ Законовият срок, в който всяка сграда в България трябва да се снабди с технически паспорт, изтича в края на 2022 г. Срокът бе многократно удължаван през годините, но повече компромиси няма да има, обяви пред БНР зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев.

След 31 декември 2022 г. кметовете ще трябва да вземат нещата в свои ръце и да организират изготвянето на паспорти на сградите, които не са изпълнили задължението. Разходите ще са за сметка на собствениците и ако те не платят доброволно, парите ще бъдат събрани с изпълнителен лист, обясни Йовев.

Типично за България законовите изисквания за техническо досие на блокове, кооперации, административни здания и офис сгради вече дълги години се пренебрегват. А паспортизацията е важна - особено за по-старото строителство, защото трябва да покаже в какво състояние е сградата, отговаря ли на всички норми и изисквания за експлоатация и какво е необходимо за нейното саниране.

В момента само по-новите обекти са снабдени с технически "лични карти". Строените през миналия век масово нямат технически досиета, като това важи дори за големите сгради, в които се помещават министерства, агенции, комисии, кметства и т.н

Според действащия закон технически паспорт задължително се съставя при приключването на всички строителни обекти от 2007-а година насам, както и след след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващи сгради.

Процентът на паспортизираните сгради, построени преди 2007 г., до момента е много нисък, отчете Йовев.

Той обеща Министерството на регионалното развитие и благоустройството да съдейства за набавяне на информация за сградите - държавна собственост, и уточни, че документацията за жилищните сгради трябва да бъде потърсена в общините, където се съхранява.

Освен това МРРБ планира да направи разяснителна кампания, увери още заместник-министър Йовев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Старите сгради не могат да покрият изискванията за техническа паспортизация,защото когато са строени е нямало противоземетръсни и противопожарни изисквания,които трябва да бъдат покрити за издаването на такъв паспорт.Старите сгради няма да получат паспорти и няма да могат да се продават или да се отдават под наем.

19.01.2021 07:07:27

Анонимен

Технически паспорт на стара сграда, поредната административна глупост целяща отново да се издои българина и да се облагодетелстват едни оторизирани фирми. Човек само като прочете закона и разбира че става дума за пладнешки обир.

18.01.2021 22:37:00

Анонимен

Следва да има последствия за този, който си е позволил по незаконен начин да направи изменения от първоначално направения проект. Много пъти те имат отношение към конструктивната здравина и устойчивост на сградата.

18.01.2021 16:51:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.