• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

За високия, но неизползван потенциал на българските ИТ-кадри

За високия, но неизползван потенциал на българските ИТ-кадри

Срещата е част от инициативата на Илияна Йотова „Народността не пада там дето, знанието живей"

/КРОСС/ В платформа за създаване на контакти и обмяна на идеи се превърна поредната онлайн среща от инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей". Йотова разговаря с експерти по информационни и комуникационни технологии, специалисти и учени в сферата на високите технологии със световен авторитет от българските общности по света и в България.

Досега такива срещи вицепрезидентът проведе с български представители на творческите среди - поети, писатели, кинодейци от Северна и Латинска Америка, от Австралия и Африка. Форумът има за цел да насърчи връзките между различни професионални среди у нас и в чужбина. „Липсва ни знанието за вас. Искаме българското общество да ви познава, заедно да работим за по-добрия образ на България по света", посочи Илияна Йотова. Тя подчерта, че неслучайно срещата се провежда в навечерието на Деня на народните будители - „търсим съвременните будители, които ни обогатяват със своите познания и постижения".

Своя опит и идеи споделиха Иван Ташев - управляващ съдружник в Майкрософт и съпредседател на Центъра за българска култура в Сиатъл в щата Вашингтон, Николай Колев - програмист, председател на Българската църковна община „Света Злата Мъгленска" и настоятел в Българското неделно училище в град Ървайн в щата Калифорния, и старши архитектът на мрежови данни Кирил Божилов от енергийния клъстър в Торонто. От България се включиха Огнян Траянов - основател и собственик на една от най-големите български софтуерни компании и зам.-председател на Българската асоциация за информационни технологии, и проф. Светозар Маргенов от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, ръководител на Центъра за върхови постижения по информатика и информационно-комуникационни технологии.

Участниците в срещата представиха акценти от дейността си и най-новите си постижения. Общо беше мнението за необходимостта от засилване на партньорството между тази професионална общност сред българите в чужбина и българите в родината. Посочено беше, че българите, които се занимават с наука в сферата на компютърните технологии, са неизползван ресурс. На срещата беше изтъкнато, че България трябва да търси добавената стойност, таланта и големия потенциал на своите кадри в информационните и комуникационните технологии, а не трудът им да отива за аутсорсинг индустрията. Страната ни има много качествени експерти в тази сфера, но липсват предприемаческите умения. В разговора беше посочено, че в България няма пазар на иновациите, затова е полезна обмяната на добри примери и практики. Вицепрезидентът Йотова подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост ще даде възможности за развитие в тази сфера и за изграждане на стартъп компании.

Освен доказани експерти в своята област, участниците в срещата от чужбина са отдадени и на дейностите на българската общност, насочени към съхранение и разпространение на българския език, култура и дух. Изучаването на български език от най-ранна възраст и образованието са сред приоритетите им.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.