• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Грамота „Джон Атанасов" за Христо Тодоров и идеите му срещу атаки над невронните мрежи

Грамота „Джон Атанасов" за Христо Тодоров и идеите му срещу атаки над невронните мрежи

/КРОСС/ Дванадесетокласникът от Природоматематическата гимназия в Кюстендил Христо Тодоров е един от двамата носители на тазгодишната грамота „Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии". Отличието се връчва на ученици, студенти и млади специалисти, постигнали високи резултати с авторски проекти на национални и международни конкурси.

Христо Тодоров е автор на три научни и приложни проекта, носител е на отличия от редица престижни състезания. Класиран е за участие в конкурса на Европейския съюз за млади учени 2021-ва и печели наградата на швейцарския форум за млади таланти с авторски проект.

Разработката на Христо Тодоров изследва възможностите за противникови атаки към невронните мрежи и с това помага за предотвратяване на киберпрестъпления.

„Ако имаме например една снимка на куче, която бива класифицирана правилно в тая невронна мрежа, ние можем да променим просто един пиксел и тя бъде класифицирана като нещо тотално различно. И се оказа, че по този начин могат да бъдат изграждани атаки, например срещу самоуправляващи се автомобили или срещу системи за лицево разпознаване. И с това, с което се занимава моята разработка, е да създам нови видове атаки, които са по-ефикасни, по-бързи и са по-добре измислени, защото това е единственият начин да ги закаляваме, така да кажем, невронните мрежи и те да стават по-стабилни. Невронните мрежи, които са по-стабилни, могат да бъдат атакувани по-трудно", коментира Тодоров.

За него всичко започнало от интерес към математиката:
„Започнах да ходя на състезания и оттам се запалих по нея. После се пренесе интересът ми към компютърни науки, някъде към шести клас, започнах да играя игри. И така, малко по-малко се запалих към програмирането".

След като завърши гимназия Христо Тодоров планира да учи в чужбина, а след това:
"Да се върна в България, това е планът засега".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.