• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Цветозар Томов: Управляващите гасят огън с бензин

Цветозар Томов: Управляващите гасят огън с бензин

/КРОСС/ „Опитват се да гасят огън с бензин, няма да се получи!" Така социологът Цветозар Томов коментира за БГНЕС среднощната акция на полицията, при която органите на реда премахната палатковите лагери и освободиха блокираните кръстовища в София и останалите градове на страната.

„Очевидно е, че акциите на гражданско неподчинение са политически акции и имат политически искания за оставка на правителството, както и на главния прокурор. Очевидно е, че това, което се случи тази нощ е политически отговор на тези акции", смята Цветозар Томов.

Според него решението за премахване на палатките ще доведе до засилване на протестните действия в София и останалите градове от страната.

„Почти няма никакво значение дали ще се отрази чрез продължителен период на засилване на протестните акции. Със сигурност обаче ще се отрази на политическите настроения в страната и то в посока, в която управляващите не искат", коментира още социологът.

„Нека припомним, че преди един месец беше акцията в „Росенец". Неглижирането на опита отново да се скрие участието на НСО в изгонването на Христо Иванов и хората, с които той опита да стъпи на плажа, в крайна сметка беше една от основните причини за появата на политическо напрежение и протести", допълни още той.

Цветозар Томов обърна внимание и на думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който в телевизионно интервю тази сутрин съобщи, че въпросът с отстраняването на блокадите е бил подложен на едночасово подробно обсъждане на вчерашния коалиционен съвет, без обаче да поясни конкретно кой го е предложил. Според него именно тук възниква въпросът защо полицейските началници, в своите публични изявления, не са съобщили това, а са настоявали, че решението е на равнище полицейски структури.

„За мен това е много съществен проблем, който в тази политическа криза си струва да бъде обект на внимание от страна на обществеността - защото позволяваме тоталното разделяне на власт от отговорност? Нека тези, които са взели това решение, излязат пред обществото и го заявят публично", призова още Цветозар Томов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За какви репресии говори непрестанно пилотът с юмрука. Кой кого репресира. Една шепа хора тормозят цял месец 2 млн.софианци.Те са репресирани и 420 жалби са внесени в СДВР.Полицията е длъжна да защити правата на всички граждани в България,а не на нарушителите на реда.Палатки може да се опъват в планината,а на булеварда,не.

09.08.2020 17:40:20

адвокат Стефан Левашки

Безплатен юридически съвет към момчетата и момичетата от полицията и жандармерията, които ще бъдат изпратени да се разправят с протестиращите. Не всяка заповед на вашите началници е правомерна, протестиращите също имат права. Вашите действия се заснемат непрекъснато от стотици телефони на протестиращи и фотоапарати и камери на журналисти и не можете да останете анонимни. Защитавал съм десетки полицаи в кариерата си на наказателен адвокат, няма друга професия, в която преките началници да се отказват толкова бързо от подчинените си и да ги оставят да се оправят сами когато им повдигнат обвинение, не може да разчитате нито на тях, нито на синдикатите си. Последно, дори осъждане по реда на чл. 78а от НК – т.е. освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба, е достатъчно да бъдете уволнени от работа. Така че, мислите с главите си, не бъдете еничари, протестиращите са Ваши съграждани, а не врагове.

08.08.2020 23:53:20

Анонимен

Държавата е на мястото си.С нарушаващите живота на града се постъпва по единствения легален начин.

08.08.2020 07:36:49

Румен Радев, президент на РБългария:

7-ми август, Румен Радев, президент на РБ: Надявам се, че правителството няма да се компрометира докрай и да се превърнем изцяло в полицейска държава. В последните дни то предприе репресивни мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда. Противопоставянето и на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея. Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки. Оставката на кабинета и тази на главния прокурор са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена. Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта.

08.08.2020 00:11:11

Адвокат Хаджигенов

Добро утро, Северна Корея! Маскирани полицаи са разбили трите лагера в София, задържайки хората там. Време е да се изправим, сега! Отивам към 01 РПУ. Има грешка - възстановява се не обществения ред, а установения корупционен ред. Има напрежение на всички барикади, Как точно нарушаваме конституцията, след като упражняваме правото си на мирен протест. Това е пълна глупост. Нямат основание за задържане. Това е незаконно и аз ще го докажа. На секундата подавам жалба. Барикадите ще ги изградим отново, в цялата страна. Очакваме хората да побеснеят. На 30-ия ден най-накрая корупцията взе нещата в свои ръце, тъй като очевидно много и пречим.Само преди 3 години Валери Симеонов окупира АМ "Марица. Но сега ние сме терористи, те не са.

07.08.2020 19:08:44

ОТРОВНОТО ТРИО

Диктатурата трябва да спре. Няма да търпим повече! Довечера ВСИЧКИ пред Министерски съвет в 20 ч. Носете храна, вода и всичко необходимо за изграждане на барикада. Заедно сме силни и само заедно ще успеем!

07.08.2020 15:47:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.