• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Toyota ще предложи конкурент на VW ID.3

Toyota ще предложи конкурент на VW ID.3

/КРОСС/ Японският производител Toyota готви второ попълнение в гамата си от „зелени“ автомобили bZ („beyond Zero” - превозни средства с нулеви вредни емисии). Компанията вече представи кросоувъра си bZ4X, който има и „близнак“ - Subaru Solterra. Електрическият SUV с размерите на Toyota RAV4 ще се появи на пазара съвсем, а планът на марката предвижва до 2030 г. на пазарите в Европа, Азия и САЩ да бъдат пуснати около 30 модела с нулеви вредни емисии.

Още през миналата година стана ясно, че Toyota е запазила търговските марки bZ1, bZ2, bZ2X, bZ3, bZ4 и bZ5. И едно от тях – bZ3, ще влезе в употреба съвсем скоро, съобщава испанското издание Motor.es, като предлага свое виждане за дизайна на модела.

Според информациите, това ще бъде компактен хечбек с 5 врати и изцяло електрическо задвижване. Автомобилът ще получи LED-оптика с извита, тясна форма, щампован капак, голям въздухозаборник, интегриран в предната броня, „тапа“ вместо решетка на радиатора и фарове за мъгла, разположени отстрани. Очакванията са, че bZ3 ще предлага и просторен интериор, но засега липсват други детайли.

Технически хечбекът ще повтаря кросоувъра bZ4X, като ще бъде изграден на модулната платформа за електрически превозни средства e-TGNA. Както е известно, базовата версия на SUV-модела е оборудвана с един електромотор с 204 к.с., докато модификацията със задвижване на четирите колела разчита на два двигателя – по един на всяка ос, като съвкупната им мощност е 218 к.с.

Същите агрегати ще се поставят и на bZ3, като това важи и за батерията с капацитет 71,4 кВт/ч. Пробегът на хечбека ще е подобен на този на кросоувъра – 500 и 460 км в зависимост от версията. А основният конкурент на модела на Toyota ще бъде VW ID.3, чиито продажби само за първата му година на пазара в Европа (2021) са 72 723 бройки. През тази година обаче германският хечбек е на сериозен минус, като за първите 3 месеца отчете само 8353 продажби (-30,3% в сравнение със същия период на 2021 г.), като това се дължи на проблемите с доставки на оборудване в заводите на марката в Европа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.