• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Следващата неделя ще станат ясни присъдите по делото за EVN срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Следващата неделя ще станат ясни присъдите по делото за EVN срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

/КРОСС/ След седмица ще са ясни присъдите по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество „EVN". Това обяви съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова след рекордното 14-часово съдебно заседание, което приключи снощи.

Шестима са подсъдимите за продажбата на акциите преди 9 години. Сред тях са министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и издателят на "Дневник" и "Капитал" бизнесменът Иво Прокопиев.

Без да конкретизира колко, прокуратурата поиска за всички подсъдими и да бъдат задържани под стража, за да не се укрият от правосъдието.

Денят започна с обяснения на част от подсъдимите - Иво Прокопиев и Трайчо Трайков бяха в съдебната зала в спецсъда, а Симеон Дянков - по Скайп от САЩ, които отрекоха да са извършили престъпление. До обясненията се стигна след като съдия Вилислава Ангелова заличи трима свидетели на защитата и обяви края на съдебното следствие. Това стана въпреки, че страните по делото бяха договорили и следващата дата за заседание на 20 юли въпреки настояването им за разпит на заличените свидетели.

Последва 6-часова пледоария на двамата наблюдаващи прокурори - Наталия Станчева и Емил Петров, на финала, на която се стигна до искане за затвор и арест за шестимата подсъдими, без спецобвинителите да конкретизират колко точно години лишаване от свобода искат за всеки един от тях. Те поискаха, освен наказание в средата на предвиденото в Наказателния кодекс, на подсъдимите да бъдат наложени глоби в различен размер, а бившият енергиен министър Трайчо Трайков да възстанови загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на държавата в електроразпределителното дружество „EVN", като според държавното обвинение става дума за 21 милион лева.

Единственият, който коментира искането на прокуратурата и очакванията си към съда беше издателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев:
„Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения - изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък е силна защита и справедлива съдебна присъда".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Богдан

Ако ги вкарат в затвора – сигурно само Трайков ще лежи ефективно... Иво Прокопиев ще избяга пак в Сингапур, а Симеон Дянков е в САЩ...

23.06.2020 15:24:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.