• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" беше открит в Шипка

Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" беше открит в Шипка

/КРОСС/ Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" беше официално открит днес в град Шипка. Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи тракийската култура и изкуство.

В непосредствена близост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец. Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък „Светът на траките".

В комплекса има изградена централна сграда, в която посетителите ще могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница и да си направят снимки с тях, облечени в типичните за епохата дрехи. Посетителите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град „Севтополис", а самият античен град е пресъздаден в макет.

Създаването на комплекса показва как можем да използваме развитието и инструментите на модерния свят за представяне на тракийското културно наследство по достъпен и съвременен начин и съхраняването на величието на тракийските царе.

"Това е едно място, в което туристът може да получи не само информация с най-новите технологии, като 3D очилата, интерактивната визуализация, чрез тронната зала, облеклата на траките", каза Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък.

"В случая най-важното е, че всичко е отделено от оригиналите. Оригиналите са си в Долината. Там човек може да види абсолютно всичко, а тука да види възстановките, като се започне от възстановките и се стигне до обичаите на траките, които са уникално направени", коментира проф. Николай Овчаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.