• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

ИСУЛ възобновява животоспасяващите костно-мозъчни трансплантации за деца

ИСУЛ възобновява животоспасяващите костно-мозъчни трансплантации за деца
Вече е оперирано момиченце на 3 годинки, което е с Невробластом (коремен тумор)

/КРОСС/ Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" възобновява костно-мозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно персонал от медицински сестри.

Вече е извършена и първата трансплантация. Става въпрос за момиченце на 3 годинки, което е с Невробластом (коремен тумор). Високоспециализираната интервенция бе направена преди няколко дни. Трансплантацията е автоложна, т.е. за нея са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин.

„Планираме постепенно да увеличим броя на трансплантациите, като се надявам през есента да имаме възможност да направим и алогенна трансплантация, при която стволовите клетки са от лице, различно от пациента", обясни доц. д-р Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ".

В България средно годишно около 10-12 деца се нуждаят от алогении и 15-20 деца от автоложни трансплантации. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като зависи от много фактори, включително възобновяване на контактите с донорни регистри, с имунологичната лаборатория на УМБАЛ „Александроивска", осигуряване с медикаменти, назначаване на още медицински сестри, както и финансово обезпечаване.

Сред плановете е и ремонт на самата клиника, която не е ремонтирана от 10 години.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

16.04.2024 18:42:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.